Het lijkt misschien een makkelijk klusje, maar bij het wassen van je haren kan nog best wat misgaan. Je kunt je haar namelijk ook op een foute manier wassen. Wil je erachter komen of jij deze fouten ook maakt en hoe je jouw haren dan wel moet wassen? In dit artikel zetten wij de meest gemaakte fouten bij het wassen van je haar op een rij. 

Je haar te vaak wassen

Een veelgemaakte fout van velen is dat het haar te veel wordt gewassen. In je haar zitten beschermende oliën. Als jij dus je haar te vaak wast, spoel je deze ook weg. Maar hoe vaak per week moet je je haar dan wel wassen? Denk hierbij aan ongeveer twee tot drie keer. Als je toch graag wilt dat jouw haar een fris gevoel krijgt, kun je ervoor kiezen om tussen de wasbeurten door te kiezen voor droogshampoo. Daarnaast zou je tussen je wasbeurten door ook nog de punten van je haar kunnen wassen met conditioner. Het is dus echt niet nodig om iedere dag je haar te wassen, een paar keer per week is echt ruim voldoende. 

De verkeerde manier

Het lijkt voor zich te spreken, maar sommigen wassen hun haar op een foute manier. Het komt namelijk nog regelmatig voor dat vrouwen conditioner ook op de hoofdhuid aanbrengen. Dit is echter niet aan te raden. Gebruik echt je shampoo op de bovenkant van jouw haar en de conditioner aan de onderkant van je haar. Als je conditioner op de hoofdhuid aanbrengt, is de kans een stuk groter dat je haar vet wordt. Hier zit je natuurlijk niet op te wachten, dus probeer dit absoluut te vermijden!

Haar niet nat genoeg

Een fout die veel wordt gemaakt bij het haren wassen, is dat het haar niet nat genoeg wordt gemaakt. Wellicht komt dit wel eens bij je voor als je bijvoorbeeld haast hebt. Wanneer dit gebeurt, is je haar niet nat genoeg als je de shampoo aanbrengt. Op deze manier kan het zo zijn dat je haar beschadigd raakt. Dit wil je uiteraard voorkomen, dus probeer altijd om je haar voor het wassen goed nat te maken. Op deze manier kan de shampoo zich goed mengen met water en leidt dit niet tot beschadigingen van je haar. 

Te heet water gebruiken

Iets dat je beter ook niet kunt doen als je je haren gaat wassen, is te heet water gebruiken. Als je te heet doucht, kan het zo zijn dat je haar beschadigd raakt. Het is daarom aan te raden om met lauw water jouw haren te wassen. 

Te veel shampoo of conditioner gebruiken

Een fout die nog vaak wordt gemaakt bij het haren wassen, is het te veel gebruiken van shampoo of conditioner. Dit is nergens voor nodig, want aan een beetje shampoo en conditioner heb je vaak al meer dan genoeg. Hoe meer shampoo en conditioner je gebruikt, hoe meer tijd je kwijt bent aan het uitspoelen van je haar. 

Niet goed uitspoelen

Nog een veelgemaakte fout bij het haren wassen: niet goed uitspoelen. Als je jouw shampoo of conditioner niet goed uitspoelt, is de kans groot dat je vettig haar krijgt. Probeer er dus altijd op te letten of jouw shampoo of conditioner helemaal is uitgespoeld. 

Verkeerde haarproducten gebruiken

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten shampoos en conditioners te koop. Het kan daarom lastig zijn om te bepalen welke shampoo of conditioner je nodig hebt. Toch is het wel goed om hier van tevoren over na te denken. Kijk goed naar welk haarsoort je hebt. Op basis hiervan kun je de producten kiezen. Merk je dat dit toch niet goed werkt voor jouw haar, omdat jouw haar bijvoorbeeld slap gaat aanvoelen of vettig wordt? Kies dan voor een andere shampoo en conditioner. Je haar is belangrijk, dus een goede shampoo en conditioner ook!

Tegenwoordig lezen we ook steeds meer over alternatieven voor shampoo en conditioner. Zo kun je jouw haar ook al wassen met azijn, ei, appelazijn, baking soda of met bier. Of dit echt zo bevorderlijk is voor je haar, is nog maar de vraag. Wellicht werkt een alternatief bij het ene haar beter als bij het andere. 

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is het haar wassen vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Er kunnen bij het haren wassen namelijk nog veel fouten worden gemaakt. Om jouw haar zo mooi mogelijk te houden, is het dus verstandig om ervoor te zorgen dat je deze veelgemaakte fouten voorkomt. Op deze manier straalt jouw haar en voorkom je dat je haar vet wordt of er onverzorgd komt uit te zien.