Heb jij geen idee wat de verschillende dresscodes op uitnodigingen eigenlijk betekenen? Lees dan snel verder. In dit artikel leggen we je namelijk precies uit wat enkele bekende kledingvoorschriften inhouden.
Om het overzichtelijk te houden, beginnen we met de informele dresscodes en eindigen we met de formele dresscodes.
In dit artikel:
1: Casual
Staat er bij de kledingvoorschriften casual of informeel? Dat betekent dat vrijwel alle kleding geschikt is. Casual is namelijk de meest informele dresscode van dit rijtje.
Je kan dus gewoon in je trui en spijkerbroek komen. We zeggen bewust ‘vrijwel’, want er zijn altijd uitzonderingen. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je in versleten kleding met vlekken aankomt.
2: Smart casual
Deze dresscode is de volgende stap. Casual, maar dan net wat formeler. Overhemden passen bijvoorbeeld goed bij deze dresscode, maar er hoeft niet per se een stropdas of colbert bij. Ook een polo past binnen smart casual.
Qua broeken kan je als man voor een pantalon kiezen, maar een linnen broek of nette spijkerbroek is ook prima. Minder nette spijkerbroeken, korte broeken, broeken van joggingstof en T-shirts zijn bij deze dresscode not done.
Voor vrouwen geldt dat spijkerbroeken niet geschikt zijn, ook de nettere exemplaren niet. In plaats daarvan dragen vrouwen bijvoorbeeld een nette jurk.
Dit hoeft niet per se een heel formele jurk te zijn, een simpele zwarte jurk kan ook. Een pantalon of nette rok zijn ook prima in combinatie met een blouse of nette top.
3: Business casual
Business casual is een nogal verwarrende term. Business verwijst naar formeel, terwijl casual juist naar informeel verwijst.
Wat precies wel en niet kan binnen deze dresscode is afhankelijk van de locatie van de bijeenkomst, de leeftijdsgroep en de bedrijfstak. Daar wordt het dus niet veel duidelijker van.
Gelukkig hebben we wel wat algemene richtlijnen voor je. Voor vrouwen is een nette pantalon of een rok tot over de knie in combinatie met een nette blouse geschikt. Ook een jurk met een formele uitstraling is passend.
Mannen kunnen een polo of overhemd dragen. Een stropdas kan, maar is niet verplicht. Ook een nette V-hals sweater of blazer passen binnen de dresscode. Daaronder dragen mannen een pantalon, kaki of corduroy broek. Spijkerbroeken zijn niet geschikt.
Qua kleuren kunnen zowel mannen als vrouwen het beste voor rustige kleuren kiezen. Bijvoorbeeld zwart, donkerblauw, grijs, bruin, kaki of donkergroen. Opvallende kleuren en patronen kan je beter vermijden.
4: Business formal
Business formal is een formele dresscode, die net een stapje minder formeel is dan black tie. Mannen dragen bij business formal een pak met stropdas. Zonder stropdas komen is not done.
Manchetknopen staan extra netjes en verzorgd, maar zijn geen must. Vrouwen worden verwacht in een broekpak of rokpak. Een subtiel sieraad kan, maar het is belangrijk dat je het geheel rustig houdt. Overdressed verschijnen is uit den boze.
Donkere kleuren zijn binnen deze dresscode de beste keuze. Overhemden mogen een heel licht patroon hebben, maar effen is de veiligste keuze.
5: Cocktail
De cocktail dresscode is netjes en feestelijk. De mannen dragen bij deze dresscode een donker pak of smoking met een effen overhemd.
De vrouwen dragen een cocktailjurk. Hiermee kan je veel kanten op. Een simpel zwart jurkje met mooie accessoires kan, maar een uitbundige jurk past ook.
Een populair accessoire bij de cocktail dresscode is een sierlijke clutch. Voor vrouwen zijn allerlei kleuren mogelijk, ook opvallende kleuren en juwelen zijn acceptabel.
6: Black tie
Black tie is het op één na meest formele kledingvoorschrift dat je op een uitnodiging kan aantreffen. De mannen dragen een smoking, wit effen overhemd en een zwarte vlinderdas. Een wit pochet maakt de outfit helemaal af, maar mag ook weggelaten worden.
Vrouwen horen een avondjurk of zeer nette cocktailjurk te dragen. Het is niet de bedoeling dat je met blote benen verschijnt.
De outfit wordt afgemaakt met stijlvolle sieraden en een clutch. Halfhoge handschoenen kunnen ook, maar moeten niet. Je kan het beste voor neutrale kleuren kiezen.
Soms staat er ‘black tie optional’ of ‘black tie preferred’ op de uitnodiging. In die gevallen heb je iets meer ruimte qua kledingvoorschriften.
Je kan je aan de black tie dresscode houden, maar een iets minder formele outfit wordt ook geaccepteerd. Met de nadruk op ‘iets’, het moet wel netjes en formeel blijven.
Staat er echter black tie mandatory? Dat houdt in dat de black tie dresscode verplicht is en dat je simpelweg niet binnenkomt als je hier niet aan voldoet.
7: White tie
De kans dat je een uitnodiging met de dresscode white tie ontvangt is niet heel groot.
Dit is namelijk een superformele dresscode waarbij de mannen een rokkostuum dragen. Dit is een zwart kostuum waarbij de achterkant van de jas langer is dan de voorkant.
Onder deze jas wordt een wit vest gedragen dat aan de voorkant iets langer is dan de jas. Daaronder wordt een wit overhemd gedragen met openstaand boord.
De broek dient een dubbele bies te hebben aan de zijkant. Uiteraard wordt het kostuum afgemaakt met een witte vlinderdas.
De vrouwen gaan zo mooi en sierlijk mogelijk gekleed met een jurk die tot minimaal op de knie komt. Overdressed bestaat hierbij niet. Grote juwelen en jurken met glinsterende kristallen horen erbij.
Minder opvallende kleding mag natuurlijk ook, als het maar sierlijk en verzorgd is. Halfhoge handschoenen helpen om er extra chique uit te zien, maar moeten niet.