Een probleemhuid veranderen in een stralende egale huid is lastig… Maar je kan puistjes wel aanzienlijk verminderen met de juiste gezichtsmaskers. In dit artikel vind je daarom zes gezichtsmaskers tegen puistjes die je zelf eenvoudig kunt maken.

Gezichtsmasker maken tegen puistjes

1: Honing gezichtsmasker

Het eerste maskertje is super simpel. Je hebt hiervoor alleen honing nodig. Honing is het ultieme middel tegen puistjes. Het heeft namelijk een antibacteriële werking en voedt en verzacht je huid tegelijkertijd. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen en vermindert ontstekingen en roodheid.

Breng de honing gelijkmatig over je gezicht aan, laat zo’n 20 minuten inwerken en was vervolgens af.

2: Rauwe aardappel tegen puistjes

Ook voor dit maskertje heb je maar één ingrediënt nodig: een rauwe aardappel. Aardappels bevatten namelijk stoffen die ontstekingsremmend werken en die het herstellend vermogen van je huid ondersteunen.

Snijd de aardappel door de helft en wrijf met de binnenkant van de aardappel over je gezicht. Laat het sap van de aardappel een kwartiertje op je gezicht zitten en was vervolgens af.

3: Salicylzuur maskertje met aspirine

Aspirines bevatten salicylzuur, een populair ingrediënt in producten tegen puistjes. Salicylzuur breekt overtollig talg af en verwijdert dode huidcellen.

Neem voor dit maskertje een aspirine en leg deze in een klein schaaltje. Doe hier een druppeltje water op en laat de aspirine oplossen. Doe vervolgens een eetlepel cold cream in het schaaltje en roer goed door elkaar.

Breng op je gezicht aan, laat 3-5 minuten inwerken en was het vervolgens af.

Let op: dit maskertje werkt niet met paracetamol.

4: Masker met groene thee, honing en citroen

Voor dit maskertje gebruiken we weer honing. Ook voegen we wat groene thee en citroensap toe. Deze bevatten beide veel antioxidanten. Daarnaast helpt groene thee om ontstekingen te verminderen en de citroen helpt om dode huidcellen te verwijderen.

Meng in een klein kommetje een eetlepel groene thee (gebruik losse thee of knip een theezakje open), een eetlepel honing en een theelepel citroensap. Breng dit op je gezicht aan en laat 10 tot 15 minuten inwerken voor je het afspoelt.

5: Yoghurt en kaneel masker

Dit maskertje maken we met volle yoghurt en kaneelpoeder. Volle yoghurt bevat vetten die je huid voeden en zuren die exfoliëren en bacteriën bestrijden. Ook de kaneel heeft een antibacteriële werking.

Meng twee theelepels volle yoghurt met een theelepel kaneelpoeder. Breng op je gezicht aan, laat 15 tot 20 minuten inwerken en was vervolgens je gezicht.

6: Gezichtsmasker met bananenschil

Nog een super simpel maskertje, waarvoor je niets hoeft te verspillen.

Je hebt hiervoor enkel een bananenschil nodig. Deze schil bevat namelijk stoffen die roodheid verminderen en de aanmaak van nieuwe cellen ondersteunen.

Wrijf je gezicht in met de binnenkant van een bananenschil en laat dit 20 tot 30 minuten inwerken voor je het afspoelt. Dit masker is ook zeer geschikt voor gevoelige huidjes.

Stappenplan gezichtsmasker tegen puistjes

Met dit stappenplan zijn de maskertjes uit dit artikel het effectiefst.

  1. Reinig je huid met een milde reiniger, water en een washandje. Heb je last van schilfertjes op je huid? Verwijder deze dan met het washandje of gebruik in plaats van de reiniger een milde scrub (tip: maak zelf gezichtsscrub!).
  2. Deze stap is niet noodzakelijk, maar maakt het maskertje dat je hierna aanbrengt wel effectiever. Stoom je huid. Dit kan je doen met een speciale gezichtsstomer, maar een bak met heet water werkt ook prima. Neem hiervoor een hittebestendige bak/schaal, giet hier gekookt water in en ga er vervolgens boven hangen met een handdoek over je hoofd.
  3. Breng het maskertje van jouw keuze aan, laat inwerken en was vervolgens af met een washandje en wat water. Door goed met het washandje over je gezicht te wrijven, versterk je de exfoliërende werking van het maskertje.

Voelt je huid hierna wat droog en/of trekkerig aan? Breng dan een vochtinbrengende crème of olie aan.