Waar zouden we zijn zonder internet thuis? Dat is tegenwoordig bijna ondenkbaar, want we gebruiken het zowat overal voor. Maar internet thuis betekent niet direct goed internet, en als er iets frustrerend is, dan is het slecht internet. Ervoor zorgen dat je thuis goed internet hebt is zeker ten dele je eigen verantwoordelijkheid. Wat moet je daarvoor doen?

Het juiste abonnement

Goed internet valt en staat met het juiste abonnement. Dat betekent niet alleen het kiezen voor een aanbieder die bekend staat om goede dienstverlening, maar ook de juiste keuze voor een internetabonnement dat past bij de behoeften van jouw huishouden. Goedkoop internet is leuk voor de portemonnee, maar als het niet passend is voor het gewenste gebruik, wordt het vooral een frustrerende aangelegenheid. Breng dus eerst in kaart hoeveel mensen er tegelijkertijd van de internetverbinding gebruikmaken en om wat voor verbruik het dan gaat. Zoek op wat voor internetsnelheden daarvoor nodig zijn en ga dan pas aanbiedingen voor abonnementen voor internet thuis vergelijken. Dan weet je namelijk precies wat je moet hebben en waar je naar op zoek bent.

Zo veel mogelijk bekabelde verbindingen

We hebben allemaal de mond vol van wifi, en draadloos internet is natuurlijk ook heel fijn. Maar het is niet de weg naar de beste internetverbinding, omdat er bij een draadloos signaal onderweg het een en ander aan sterkte van de verbinding verloren gaat. Wil je optimaal profiteren van de internetsnelheid waar je voor betaalt, dan kun je het beste zoveel mogelijk gebruik maken van bekabelde verbindingen. Sluit als het kan je smart tv, console en computer direct aan op de router met een internetkabel, zodat je de best mogelijke internetverbinding met de minste kans op verstoring krijgt. Uiteraard is dit geen optie bij je smartphone of tablet, want daar kun je geen internetkabel op aansluiten. Daarvoor ben je aangewezen op de wifi.

Router op de juiste plek

Omdat je toch voor een aantal apparaten gebruik gaat maken van de wifi en dit mobiele apparaten zijn die je overal door het huis gebruikt, is het zaak om ervoor te zorgen dat de dekking van je draadloos internet zo goed mogelijk is. Daarvoor is een strategische positionering van je router cruciaal. Deze moet op een zo centraal mogelijke plek in huis om alle uithoeken zo veel mogelijk te bereiken. Ook moet hij van de grond staan en niet in de buurt van objecten die het signaal kunnen verstoren. Dit is iets waar je een beetje mee moet uitproberen, totdat je de plek gevonden hebt die voor de beste dekking van draadloos internet in huis zorgt.

Een vrij kanaal

Merk je dat je vaak last hebt van een matig of verstoord draadloos internetsignaal? Dat kan liggen aan het kanaal waarop je router het signaal uitzendt. Routers kiezen in principe automatisch een kanaal en komen daarbij vaak op dezelfde kanalen (1, 6 of 11) uit. Als er meer routers in de buurt zijn waarvan het signaal tot bij jou in huis reikt, wat bij rijtjeshuizen en flats zeker het geval kan zijn, kan dit jouw router in de weg gaan zitten. Download de app Wifi Analyzer op je smartphone of tablet en kijk op welk kanaal jij en andere routers in de buurt zitten. Zit je op een druk kanaal? Zoek dan op de website van je internetprovider op hoe je handmatig het kanaal kunt aanpassen en kies dan voor een rustig kanaal.

Je moet er dus wat tijd en moeite in steken om je internet thuis te optimaliseren, maar dat loont dan ook. Hoe fijn is het immers als je samen met je hele gezin onbezorgd kunt genieten van je internetverbinding op verschillende apparaten tegelijkertijd, zodat iedereen lekker kan doen waar hij of zij zelf zin in heeft? Let wel op veranderende behoeften, want soms kunnen die een reden zijn om je internetabonnement aan te passen!