De ene persoon zit het liefst de hele dag in een dikke sweater met de verwarming op minimaal 30 graden en de ander loopt het liefst met een T-shirt rond, ongeacht de temperatuur buiten. Dat je het altijd warm of juist koud hebt, kan met een aantal dingen te maken hebben. Lees hieronder wat de oorzaken hiervan zijn.

 

Stress

Stress heeft veel invloed op onze gezondheid. Om niet meer te stressen, is makkelijker gezegd dan gedaan. Of het nou gaat om privé- of werkomstandigheden, je wordt er niet vrolijk van. Stress zorgt ervoor dat je extra gaat transpireren en hierdoor krijg jij het sneller warm. Het heeft invloed op ons zenuwstelsel waardoor de bloedsomloop kan veranderen.

Je wordt ziek

Het ene moment zit je te bibberen en het andere moment heb je het snikheet. Vaak voel je het wel aankomen wanneer je een griepje krijgt maar dat hoeft niet altijd. Het kan zijn dat je zo druk bent met je werk dat je de warm-koud gevoelens een beetje verdoezeld. Op dit soort momenten is het wel belangrijk om in te grijpen en je rust te nemen. Rust is het beste medicijn tegen een griepje.

Gezondheid

Je gezondheid speelt een grote factor als het gaat om je gevoelstemperatuur. Bepaalde vitamines zorgen ervoor dat je het warm of koud hebt. Je lichaam heeft bijvoorbeeld vitamine B12 nodig om rode bloedcellen aan te maken, deze verspreiden zuurstof. Als je een tekort aan deze bloedcellen hebt, heb je het sneller koud. B12 zit in vlees, zuivel en vis. Ook kun je bij de drogist vitamines B12 kopen. Dit werkt hetzelfde bij een tekort aan ijzer.

Je slaapt slecht

Slaaptekort zorgt ervoor dat je zenuwstelsel verandert en hierdoor raakt je mechanisme in je hersenen in de war. Je mechanisme regelt je lichaamstemperatuur. Je lichaam is vaak het koudst wanneer je wakker wordt en hoort dan vanzelf op te warmen. Als je slecht hebt geslapen gaat dit minder snel en heb jij het langer koud.

Je bent een vrouw

Ja dit kan een echte oorzaak zijn: je bent een vrouw. In tegenstelling tot mannen, hebben vrouwen het sneller koud en hebben vaker koude handen of voeten. Het vrouwenlichaam is zo geprogrammeerd dat er continue bloedstroom is naar de vitale organen zoals je hersens en je hart. Deze bloedstroom gaat direct door naar het hart en hierdoor blijven bijvoorbeeld je handen kouder. Een andere oorzaak is dat je niet zoveel spiermassa hebt. Spieren zorgen ervoor dat je lichaamstemperatuur hoger blijft omdat ze warmte produceren.

Als je er zelf maar niet de vinger op kan leggen waarom je het altijd warm of koud hebt, kun je het beste je huisarts even raadplegen.