Elk seizoen vraagt om ander soort kleding. Daarom is het belangrijk om je kleding op te bergen in op zolder of in de kelder om ruimte te besparen.

Als je erg met de mode mee gaat koop je elk seizoen wel een paar nieuwe fashion items. Maar er zijn ook kledingstukken die je voor enkele jaren wilt dragen.

Denk aan bijvoorbeeld een tijdloze spijkerbroek of een misschien wel een jas. Maar bijvoorbeeld die jas heb je niks aan in de zomer. Tijd om het netjes en veilig bewaren in je zolder, kelder of hokje.

In dit artikel lees je meer over het opbergen van je garderobe zodat het weer er niet in gaat zitten en het in de juiste seizoen weer tevoorschijn kunt halen.

Kleding Opruimen Op Zolder Of Kelder

Was Je Kleding Voordat Je Het Opbergt Op Zolder

Het grootste gevaar van kleding opbergen zijn insecten. Denk aan motten, zilvervisjes en soms ook tapijtkevers.

Deze insecten voeden zich met stukjes stof van je kleding. Als je de kledingstukken in een bepaald seizoen weer tevoorschijn wilt halen zitten er allemaal gaatjes in je kleding.

De insecten houden vooral van kleding dat niet is gewassen. Van de kleding met (heel kleine) etensresten en transpiratie.

Was dus alle kleding grondig welke je wilt opbergen op zolder of in de kelder. Zelfs al je geen vlekjes en viezigheden ziet op het kledingstuk. Ook miniscule stukjes kunnen insecten aantrekken.

Plek Kiezen Op Zolder Of In De Kelder Om Je Kleding Opbergen

Helaas moeten we wat bekennen. Zolders en kelders niet de ideale plek om kleding op te bergen. Maar als er ruimte gebrek is in je gewone garderobe kun je natuurlijk niet anders.

Daarom hieronder de juiste opbergtips om je kleding zoveel mogelijk te ontzien.

Kies de juiste plek op zolder, kelder of andere opbergplek. Dit zorgt namelijk dat je kleding het langer uithoudt.

Als je bijvoorbeeld winterkleding op zolder wilt opbergen moet aan enkele zaken denken. In de zomer kan het warm worden. De zon schijnt wellicht direct op je dak waardoor het enorm benauwd kan worden op je zolder.

Het beste kun je een mobiele kledingkast (die goed afgesloten kan worden) gebruiken op zolder.
Daarnaast moet je goed nagaan of er geen direct zonlicht komt op de kledingkast. Kies voor een plek op zolder welke de gehele dag donker is.

Wil je het helemaal goed aanpakken kun je het beste kiezen voor plastic kledinghoezen die je kleding extra beschermen. Deze geven nog wat extra bescherming tegen vocht, warmte en insecten.

Heb je geen mobiele kledingkast voorradig kun je ook kiezen voor dozen. Let op, gebruik plastic dozen die je makkelijk kunt afsluiten. Kartonnen dozen kunnen namelijk chemische stoffen bevatten. Ook lijm kan er voor insecten zorgen.

In de kelder heb je natuurlijk minder last van warmte in de zomer. Maar in de kelder kan het wel vochtig worden. Gebruik het liefst daar ook een mobiele afsluitbare kledingkast en plastic beschermhoezen voor je kledingstukken.

Gebruik Lavendel Of Cederolie In Plaats Van Mottenballen

Mottenballen kunnen effectief zijn tegen motten. Maar het is een chemisch middel. Oude type mottenballen zijn al verboden. Maar de nieuwe type mottenballen bevatten nog steeds middelen die niet natuurlijk zijn.

Gelukkig zijn er alternatieven. Namelijk lavendel en cederolie. Deze zijn gezonder voor je en ruiken bovendien een stuk aangenamer.

Je kunt namelijk een beetje lavendelolie over de mobiele kledingkast en over de plastic kledinghoezen sprenkelen.

Je kunt hetzelfde doen met cederolie om je kleding te beschermen.

Extra Tip: Kleding Opruimen Helpt Om Het Overzicht Te Houden

Niet alles wil je natuurlijk in je kast hebben hangen. Ruimte besparen en overzicht houden in je kledingkast helpt je om sneller de beste keuzes te maken. ‘s Ochtends op pad moet of wanneer je ‘s avonds uitgaat.

Lees hier meer over het indelen van je garderobe: Kledingkast Beter Inrichten En Organiseren

Extra Tip: Kleding Wegdoen

Als je kleding gaat opbergen op zolder of op een andere plek kun je ook meteen bekijk of je bepaalde kledingstukken uberhaupt nog wilt bewaren.

In dit artikel lees je meer over het wegdoen van bepaalde fashion items: Wanneer Je Kleding Weg Moet Doen