Houd je van kunst en ben je op zoek naar een nieuw horloge? Wellicht vind je je ideale klokje dan wel in de collectie van Swatch. Het bekende Zwitserse horlogemerk gaat de komende tijd namelijk samenwerken met verschillende musea wereldwijd. Ons eigen Rijksmuseum mocht het spits afbijten.

horloge

De ontwerpen

Uit de samenwerking tussen Swatch en het Rijksmuseum zijn drie ontwerpen voortgekomen. De drie horloges maken deel uit van WORLDHOOD, de Swatch herfst-/wintercollectie van 2018.

  • Pink & Versa – Het ontwerp van dit horloge is gebaseerd op het schilderij ‘De Zondeval’ van Cornelis Cornelisz. van Haarlem. De kleurrijke afbeelding op de wijzerplaat zoomt in op Eva, die in dit moderne ontwerp omringd wordt door bloemen, make-up draagt en een smartphone vasthoudt. De horlogekast en het bandje zijn zwart van kleur.
  • Lady Buzz – Zowel het bandje als de wijzerplaat van de Lady Buzz zijn bedekt met een natuurprint; zachtroze bloemen, lieveheersbeestjes en een vlinder tegen een achtergrond van groene bladeren. De donkerrode horlogekast sluit hier qua kleur mooi op aan. Gelakt hout en versierde stoffen vormden de inspiratiebron voor dit elegante klokje.
  • Dutch Skies – Het kunstwerk met de prachtige naam ‘Spektakel met schip met vuurwerk en de zuilen van Hercules’, geschilderd in 1635 door Jacob Neefs, inspireerde de ontwerpers van Swatch tot het creëren van het Dutch Skies horloge. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit blauw-witte horloge voorzien van een dromerige wolkenprint. De horlogekast is transparant.

De Swatch X Rijksmuseum horloges zijn online verkrijgbaar in de webshop van Swatch, maar ook op rijksmuseumshop.nl. De Pink & Versa en de Dutch Skies kosten 50 euro; de Lady Buzz 70 euro.

Swatch en de kunst

Hoewel Swatch nu voor het eerst een samenwerking met het Rijksmuseum is aangegaan, heeft het horlogemerk al vanaf haar ontstaan een bijzondere relatie met kunst. De afgelopen decennia hebben talrijke kunstenaars hun eigen klokjes ontworpen, waaronder bekende namen als Keith Haring en David LaChapelle. Bovendien heeft Swatch diverse andere kunstprojecten lopen, zoals het Swatch Art Peace Hotel in Shanghai en het International Talent Support-project, een wedstrijd voor jonge kunstenaars. Overigens is Swatch niet het enige Zwitserse horlogemerk dat zich laat inspireren door de kunstwereld. Het merk Jaeger-LeCoultre, dat net als Swatch afkomstig is uit Zwitserland en onder meer via deze site verkrijgbaar is, verwerkt ook kunst in enige modellen. In 2015 en 2016 bracht Jaeger-LeCoultre al een eerbetoon aan Vincent van Gogh uit, en dit jaar heeft het werk van de Zwitserse schilder Ferdinand Hodler – die honderd jaar geleden overleed – een plaats in de collectie gekregen.