Je hebt veel moeite gedaan om het perfect vloerkleed te vinden voor jouw interieur. Het is logisch dat je er dan zo lang mogelijk van wil genieten. Toch blijft het soms lastig om een kleed lang fris en schoon te houden. In dit artikel zetten we een paar handige tips voor je op een rij. (Al deze tips & tricks kun je natuurlijk ook toepassen bij vloerbedekking)

Verwijder vlekken zo snel mogelijk

Voorkom hardnekkige vlekken door ze zo snel mogelijk te behandelen. Probeer het eerst met een schone vochtige doek te verwijderen. Dep voorzichtig om het kleed niet te beschadigen. Werk dit niet? Pak er dan een speciale tapijtshampoo of tapijtreiniger bij. Hiermee krijg je bijna alle vloerkleden weer schoon.

Maak een mengsel met witte azijn

Heb je geen tijd om naar de winkel te gaan voor een tapijtreiniger? Of wil je er gewoon geen geld aan uitgeven? Dan kun je ook zelf een mengsel maken. Gebruik hiervoor witte natuurazijn en water. Verhouding 1 op 10. Breng dit met een spons of doek aan op de vlekken en wrijf voorzichtig.

Gebruik wekelijks de stofzuiger

Maak je vloerkleed elke week goed schoon met een stofzuiger. Soms zitten er extra opzetstukken bij de stofzuiger om het makkelijker te maken. Probeer verschillende opzetstukken uit en kijk wat het beste werkt. Dit is namelijk afhankelijk van de dikte en het materiaal van jouw kleed.

Strooi baking soda op het kleed

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar met baking soda kun je een kleed weer helemaal opfrissen. Het haalt nare geurtjes weg en het maakt het eenvoudiger om vlekken te verwijderen. Strooi baking soda (ook wel zuiveringszout genoemd) gelijkmatig over het vloerkleed. Laat het minimaal een uur intrekken voor het beste resultaat. Daarna moet je het kleed grondig stofzuigen.

Loop niet met schoenen over het vloerkleed

Het is een hele eenvoudige en logische tip. Schoenen zijn vaak erg vies aan de onderkant als je buiten bent geweest. Het is daarom slimmer om deze bij de deur te verwisselen voor een paar sloffen of warme sokken.

Klop het kleed regelmatig uit

Met stofzuigen kun je een hoop vuil verwijderen, maar soms is het nog beter om het vloerkleed goed uit te kloppen. Laat het kleed buiten flink wapperen of koop een ouderwetse mattenklopper. Doe dit ook regelmatig voor het beste resultaat.

Koop of huur een stoomapparaat

Heeft jouw vloerkleed z’n beste tijd gehad? Dan kun je de meest hardnekkige vlekken en onaangename geurtjes verwijderen met een stoomapparaat. Deze kun je kopen of huren voor een paar uurtjes.

Lees ook ons artikel: Waarom het wassen van je kussen ontzettend belangrijk is