Wat is er gezelliger dan een avondje bijkletsen met vriendinnen onder het genot van een goed glas wijn? De avond wordt nog specialer wanneer je er een echte wijnproeverij van maakt! Thuis een wijnproeverij organiseren is helemaal niet lastig. Je moet alleen even weten welke spullen je nodig hebt. Het uitkiezen van een paar flessen lekkere wijn gaat je vast lukken. Schrijf daarnaast de onderstaande items op je lijstje om zeker te zijn van een geslaagde avond.

Juiste wijnglazen

Wist je dat er verschil zit tussen wijnglazen voor rode en witte wijn? Bij een wijnproeverij is het leuk om hier aandacht aan te besteden. Rode wijn schenk je in een groot en breed glas. Hierdoor komt het aroma duidelijker naar boven. Wijnglazen voor witte wijn zijn juist wat smaller en langer. Dit houdt de witte wijn langer koel. Wil je liever geen extra wijnglazen aanschaffen? Ga dan voor de grote, brede varianten. Vergeet daarnaast niet om stijlvolle waterglazen klaar te zetten.

Wijnkoelkast

Een goede wijnproeverij is pas compleet met een wijnkoelkast als blikvanger. Deze kun je huren of kopen. Als echte wijnliefhebber is het toch een droom om je eigen wijnkoelkast te hebben? Het houdt de wijnflessen op de perfecte temperatuur. Niet te warm, maar ook zeker niet te koud. Bij de juiste temperatuur komen de smaken pas echt goed tot hun recht. Wijnkoelkasten zien er bovendien super chic uit!

Proefformulieren en aromawiel

Maak tijdens het proeven gebruik van wijnproeverijkaarten. Hier staan de belangrijkste aandachtspunten overzichtelijk op aangegeven. Denk aan de kleur, geur, smaak en het uiteindelijke cijfer. Daarnaast is het leuk om een aromawiel te gebruiken om nog dieper in te gaan op alle smaken. Je kunt dit soort proefformulieren op diverse websites downloaden en vervolgens zelf afdrukken.

Blind tasting sleeves

Blind tasting sleeves

Wil je zonder enig vooroordeel proeven? Maak dan gebruik van ‘blind tasting sleeves’. Dit zijn mooie hoesjes die je om de wijnflessen heen kunt doen. Je kunt natuurlijk ook zelf de etiketten afplakken en een nummertje geven.

Thema versiering

Het is leuk om je wijnproeverij een thema mee te geven. Kies een specifiek land, een bepaalde druifsoort of een wijnregio. Hier pas je niet alleen de wijnkeuze op aan, maar ook de versiering. Je kunt er zelfs een dresscode aan vastplakken om het feestje nog gezelliger te maken.

Bijpassende hapjes

Uiteraard mogen lekkere hapjes niet ontbreken. Pas het aan op je gekozen thema of ga voor een uitgebreide borrelplank met verschillende kazen, olijven en toastjes.

Proost op een goed feest met een wijnkoelkast, heerlijke hapjes en goed gezelschap!