Na een tijdje een zwarte t-shirt of een zwarte broek te hebben gedragen is de kans groot dat het niet zo mooi zwart meer is. Het ziet er oud uit is en geeft soms een verlepte indruk. Iets wat wij liever niet willen dragen.

Je favoriete zwarte kledingstuk komt na een tijdje vaal de was uit. Daar ontkom je in de meeste gevallen niet aan. Maar gelukkig zijn er mogelijkheden om je zwarte mode weer diep zwart te maken.

Deze trucs laten we je zien in dit artikel.

Zwarte Kleding Zwart Maken

Niet Alle Kleding Is Geschikt Om Opnieuw Zwart Te Maken

Helaas zijn niet alle stoffen geschikt om te verven. Stoffen die geschikt zijn om te zwart te verven zijn katoen, linnen en natuurzijde

Helaas is het lastiger om je zwarte kleding van synthetische stof zelf zwart te makem=n. Synthetische stoffen kun je het beste naar de stomerij brengen en professioneel laten bewerken.

Gelukkig kun je spijkerbroeken wel goed zelf zwart verven.

Voorkomen Dat Je Zwarte Kleding Vaag Wordt In De Was

Voordat je zwarte kleding aan een verfje toe is, kun je een nog een aantal stappen ondernemen om je zwarte kleding niet vaal te laten worden.

  • Was je zwarte kleding altijd binnenstebuiten. Zo krijgt de buitenkant van je zwarte kledingstuk het minder zwaar te verduren in de wasmachine.
  • Was je zwarte kleding zoveel mogelijk met andere donkere tinten kleding.
  • Was je kleding nooit heter en langer dan noodzakelijk is. Word je zwarte kleding al mooi schoon op een lagere temperatuur en binnen een kortere tijd?, dan is de kans groter dat je kledingstuk minder snel vaal wordt.
  • Stop je natte zwarte wasgoed niet direct in de droger. Maar hang het liever uit en laat het op een natuurlijke manier drogen.
  • Voeg wat azijn toe aan je zwarte wasgoed. Giet het niet in één van de vakjes van je wasmachine. Maar giet het direct op de zwarte kleding in de wasmachine trommel.

Textielverf Om Je Kleding Terug Zwart Te Maken

Om te beginnen moet je een zwarte textielverf kopen. Dit is een must als je zwarte kleding weer diepzwart wilt krijgen.

Je kunt in diverse winkels voor zwarte textielverf terecht. Denk aan het Kruidvat en de HEMA en online bij cchobby.nl. Prijzen varieren tussen de €3 en de €5.

Stap-voor-stap Je Zwarte Kleding Weer Zwart Krijgen

Je hebt de volgende producten en materialen om je kleding met zwarte textielverf mooi zwart te maken:

  • 1 kopje zout;
  • Serveertang;
  • Afwashandschoenen of andere handschoenen om je handen te beschermen.

Hier volgen de stappen om je kleding weer mooi zwart te maken:

1. Vul een emmer of afwasbak met ongeveer 4 liter heetwater. Dit is noodzakelijk voor als je zwarte kleding enkel met de hand gewassen mag worden. Maar wij raden dit ook aan als je kleding niet met de hand gewassen hoeft te worden. Het is een manier die veiliger is.

Heetwater Om Kleding Zwart Maken

Let er wel op dat de textielverf zwarte vlekken kan achter laten. Gebruik daarom een emmer of afwasbak die vies mag worden.

Zorg dat je zwarte kledingstuk(ken) goed schoon zijn voordat je met de zwarte textielverf aan de slag gaat. Was het voor de zekerheid nog een keer schoon. Als het goed gereinigt is blijft de verf beter en langduriger in de vezels van de stof zitten.

2. Pak de zwarte textielverf erbij. Schud de verf goed door elkaar. Nu is het even goed nagaan hoeveel zwarte kleding je in de was stopt. Want aan de hand van hoeveelheid zwarte kleding kun je bepalen hoeveel textielverf je nodig hebt.

Je hebt ongeveer een halve fles textielverf nodig om een zwarte spijkerbroek weer diep zwart te krijgen.

Zwarte Textielverf Toevoegen

Let op!: Lees goed op verpakking van de textielverf wat de verhouding van water en textielverf moet zijn.

3. Voeg een kopje zout toe aan het water en de textielverf. Het zout zorgt er voor dat de porien van het stof open komen te staan waardoor de textielverf beter wordt opgezogen en beter blijft zitten.

Zout Toevoegen Om Kleding Zwarter Te Maken

4. Laat het kledingstuk zoals een spijkerbroek in de emmer of afwasbak zakken. Dompel het zwarte kledingstuk om de 1 á 2 minuten stevig onder (zoals op de foto) met de serveertang. Zo wordt het zwarte textielverf veel beter opgenomen in het katoen, linnen of zijden.

Zwarte Kleding Onderdompelen

5. Gooi de afwasbak of de emmer leeg in de gootsteen.

Emmer Legen

6. Tijd om de handschoenen aan te trekken. Zet de kraan aan op koud of lauwwater en knijp de overtollige textielverf uit het kledingstuk.

Vocht En Textielverf Eruit Knijpen

7. Stop het zwarte kledingstuk niet in de droger. Maar laat het zwarte kledingstuk op natuurlijke wijze drogen.

Zwarte Kleding In De Wasmachine Stoppen Om Terug Zwart Te Maken

Als het mogelijk is om je zwarte kleding heet of warm te wassen kun je uiteraard ook de wasmachine gebruiken. Hiervoor kun je het beste textielverf van het merk Dylon gebruiken. (bij het Kruidvat verkrijgbaar).

Het kost ongeveer 1 pak Dylon zwarte textielverf om 600 gram aan zwarte textiel zoals t-shirts en spijkerbroeken mooi zwart te maken.