Bij vakantie denken we meteen aan de meest exotische bestemmingen zoals de Dominicaanse Republiek. Een toffe backpack vakantie door Thailand of een stedentripje naar een grote hoofdstad in het buitenland. Heerlijk cultuur snuiven en herinneringen maken. Maar dat kun je ook gewoon prima in ons eigen landje. We delen de leukste dingen die je kunt doen als je niet op vakantie gaat en toch dat vakantie gevoel wil ervaren.

De voordelen van een staycation

  • Je bespaart geld
  • Minder reis stress
  • Meer vakantiedagen omdat je niet reist
  • Je ontdekt nieuwe plekken in je eigen land of stad
  • Je komt meer tot rust
Staycation tips

Tot rust komen

Je gaat vakantie om even helemaal tot rust te komen. Even uit de dagelijkse sleur en de beslommeringen van de dag. Maar wie zegt dat dit op een tropisch eiland in the middle of nowhere moet? Je kunt ook prima tot rust komen in je eigen huis. Zie je staycation echt als een vakantie. Op vakantie ben je niet aan het werk en eet je ook vaak buiten de deur. Doe dit ook tijdens je staycation. Zet geen wekker, haal lekker eten in huis of ga vaker buiten de deur eten.

Me-time dagje

Een dagje naar de spa is een goed voorbeeld van me-time. Maar ook het lezen van boeken en tijdschriften, een dagje chillen op het strand, of een serie bingewatchen op Netflix kan heerlijk zijn in je vakantie. In je staycation kun je meer van dit soort momenten inlassen en daardoor extra tot rust komen.

Ook leuk om te lezen: Solo reizen: waar moet je rekening mee houden? 5 handige tips

Staycation tips

Iets nieuws leren

Leren in je vakantie? Ja, het is helemaal niet raar om nieuwe dingen te willen leren. Alleen heb je daar ‘in het normale’ leven niet altijd tijd voor. Een staycation kan het perfecte moment zijn om nieuwe dingen uit te proberen. Lijkt het je leuk om te schilderen, een nieuwe taal te leren, vind je het heerlijk om te schrijven of wil je bijvoorbeeld leren coderen? Het zijn allemaal dingen die je in je vakantie op kunt pakken.

Nieuwe plekken ontdekken

Stiekem ken je sommige buitenlandse plaatsen beter dan je eigen woonomgeving. Daarom is het des te leuker om de toerist in eigen land uit te hangen. Ga naar steden of plekken waar je nog niet eerder bent geweest en ontdek daar nieuwe restaurants, musea en natuurgebieden. Kijk ook wat je eigen omgeving te bieden heeft. Ga een dagje bootje varen of maak een wandeling en je zult je stad door hele andere ogen zien.

Staycation tips

Roadtrippen

Nederland is groter dan je denkt, maar je bent ook binnen twee uur bij de kust. Het is daarom een superleuk idee om een roadtrip door ons land te maken. Je kunt het ambitieus aanpakken en elke provincie bezoeken, maar je kunt ook een bepaald gebied uitzoeken en daar de boel gaan verkennen. Altijd al naar Maastricht of Hoek van Holland willen gaan, maar ligt het aan de andere kant van het land voor jou? Een uitgelezen moment voor een roadtrip in die richting.

Bucketlist maken

Altijd al willen parachute springen of een ballonvaart willen maken? Je staycation is het perfecte moment om dit soort avontuurlijke dingen te doen. Kun je gelijk weer een paar dingen van je bucketlist afstrepen en heb je ook nog iets leuks te vertellen over wat je in je staycation allemaal hebt gedaan. Zul je zien, dat je een stuk avontuurlijker bent geweest dan mensen die in een tropisch oord alleen maar hebben liggen zonnen ;).