Wat is er fijner om te relaxen onder een warme douche na een lange dag? Maar wist jij al dat een koude douche veel beter voor je is? Koud douchen doet veel goeds voor je huid en bepaalde lichamelijke functies. Wij hebben de voordelen van douchen met koud water op een rij gezet!

Is koud douchen gezond?

#1 Gezonde huid

Door een hete douche te nemen, gaat de conditie van je huid achteruit. Het maakt je huid slap, het droogt uit en je hebt eerder kans op rimpels. Heb jij na een warme douche vaak last van jeukende benen? Dat komt omdat de warme temperatuur het beschermde vetlaagje van je huid laat oplossen. Koud douchen is dus erg goed voor je huid. Het zorgt er onder andere voor dat je huid sterk en elastisch blijft.

#2 Vermindering van stress

Uit onderzoek is gebleken dat koud douchen helpt tegen psychische en lichamelijke klachten. Het vermindert namelijk vermoeidheid, hartklachten en stress. Op het moment van het koud afdouchen word jij waarschijnlijk niet vrolijk maar daarna krijgt het een positief effect op je levensstijl. Je wordt er energiek en blijer van. De grootste oorzaak hiervan, is dat het koude water zorgt voor een langzamere ademhaling en lagere hartslag. Hierdoor gaat je lichaam meer ontspannen.

#3 Stimuleert je immuunsysteem

Is koud douchen nou echt gezond? Het enige antwoord daarop is: ja! De wetenschap heeft bewezen dat koud douchen een positieve werking heeft op het immuunsysteem. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat mensen die elke dag koud douchen, minder snel ziek worden. Dit komt omdat het lichaam sneller reageert op koud water en hierdoor het immuunsysteem sterker wordt. Je lichaam kan dan ook sneller reageren op virussen en infecties, waardoor ze sneller weggaan.

#4 Gezonder haar

Als je haar maar goed zit, is ons levensmotto en douchen met koud water werkt hier zeker aan mee. Net als bij je huid, zorgt warm water ervoor dat je haar sneller uitdroogt. Hierdoor gaan de haarpunten eerder splijten en wordt het pluizig. Dit is wel het laatste wat we willen… Koud water helpt ook bij vermindering van haaruitval en roos.

#5 Oppepper

Heb jij opstart problemen in de ochtend? Neem dan een koude douche en je bent meteen alert. Koud water zorgt ervoor dat je lichaam geactiveerd wordt en jij hierdoor meteen een energieboost krijgt. Het beste is dan ook om in de ochtend een koude douche te nemen.

#6 Afvallen

Koud douchen kan jou ook helpen bij het afvallen. Ons lichaam doet er alles aan om warm te blijven en zodra je onder een koude douche stapt begint je lichaam te trillen. Hiervoor heb je energie nodig, bij een lange kou-periode wordt deze energie uit de vetcellen gehaald.

Tips voor een koude douche

Ben jij niet gewend om koud te douchen? Bouw het dan rustig op, zet de temperatuur van het warme water steeds een tikkeltje lager. Het is niet de bedoeling dat jij het extreem koud hebt en ontzettend hard gaat rillen. Daarom is een koude douche in de winter niet voor iedereen weggelegd. Zoek uit of dit voor jou werkt.

Vermijd een koude douche wanneer je ziek of zwanger bent. Dit is niet schadelijk maar het doet op dat moment niet veel goeds voor het lichaam.