Wil je weten hoe je kunstleer (nepleer) van echt leer kunt onderscheiden?

Met deze 8 tips weet je precies waar je op moet letten.

Dan weet je zeker dat je koopt wat je denkt de kopen.

Bekijk de 8 tips om kunstleer van echt leer te onderscheiden.

1: Gebruik je neus

Nepleer is gemakkelijk van echt leer te onderscheiden door eraan te ruiken. Nepleer is namelijk geurloos of heeft een chemische geur die je aan plastic doet denken.

Echt leer is van dierenhuid gemaakt en ruikt daarom ook een beetje naar huid. Train je neus om echt leer te herkennen door aan producten te ruiken waarvan je zeker weet dat ze van echt leer gemaakt zijn.

2: Check het patroon

Echt leer heeft een uniek eigen patroon met onregelmatigheden, zoals poriën en rimpeltjes. Dit geeft het leer een eigen karakter. Nepleer heeft daarentegen een heel gelijkmatig patroon.

Ziet het leer er erg netjes uit en is de structuur zeer gelijkmatig? Dan heb je waarschijnlijk met nepleer te maken.

Let op: bij het betere nepleer wordt de natuurlijke structuur van echt leer steeds beter nagebootst. Gebruik deze tip daarom altijd in combinatie met de andere tips uit dit artikel.

3: Voel aan het leer

Voel aan het leer van het item dat je wilt kopen.

Echt leer voelt natuurlijk, zacht en soepel aan. Ondanks de onregelmatige structuur van echt leer, voelt het niet hobbelig of ruw aan. Nepleer voelt meer als plastic aan en is vaak wat harder en stugger.

Ook zijn de bobbeltjes bij nepleer vaak beter voelbaar.

Ook hierbij geldt dat dit verschil soms moeilijk te zien is bij het betere nepleer.

4: Check het label

Kijk of het product een label heeft waarop staat dat het om echt leer gaat. Dit is natuurlijk niet 100% betrouwbaar, maar als op het label staat dat het om een ander materiaal dan leer gaat, heb je wel meteen duidelijkheid.

5: Is de prijs realistisch?

Producten van echt leer zijn duur. Bij goedkope producten is de kans daarom groot dat het om nepleer gaat. Is de prijs verdacht laag? Controleer dan extra kritisch of het wel om echt leer gaat.

6: Rimpelt het leer?

Vouw het leer dubbel of druk erop met je vinger. Rimpelt het leer? Dan gaat het waarschijnlijk om echt leer. Zie je geen rimpeltjes? Dan is de kans groot dat het kunstleer is.

7: Check de kleur

Deze tip is een vervolg op de vorige tip: vouw het leer dubbel en kijk of de kleur wat verandert bij het stukje leer dat wat uitgerekt wordt.

Echt leer is elastisch en verandert een klein beetje van kleur als je het vouwt. Nepleer rekt niet mee en verandert ook niet van kleur.

8: Test het leer met water

Echt leer neemt water op, nepleer heeft geen absorberend vermogen. Druppel daarom wat water op het leer en check of het water (deels) wordt opgenomen. Zo ja, dan kan je er vrij zeker van zijn dat het leer echt is.

Als het water niet wordt opgenomen, hoeft dit niet per se te betekenen dat het leer nep is. Het kan ook om echt leer gaan dat behandeld is om het waterafstotend te maken.