Wil jij weten hoe je watervlekken uit leren schoenen krijgt? Lees dan snel verder. In dit artikel geven we je een stappenplan om vochtvlekken uit leer te krijgen. En voorzien we je van extra tips om je leren schoenen in topconditie te houden.

1: Behandeld of onbehandeld leer?

Voordat je begint met het schoonmaken van je leren schoenen, raden we je aan om te checken of het leer behandeld is. Dit staat doorgaans op het label. Dit is belangrijk omdat onbehandeld leer een andere reinigingsmethode nodig heeft dan behandeld leer. Verreweg de meeste schoenen zijn van behandeld leer gemaakt. Daarom richten we ons in dit stappenplan op watervlekken uit behandeld leer krijgen.

2: Test de methode

Ben je niet helemaal zeker van de methode of reiniger die je wil gebruiken om watervlekken uit je leren schoenen te krijgen? Probeer het dan eerst uit op een onopvallend deel van de schoen om te kijken hoe dat uitpakt.

3: Vuil verwijderen met een borsteltje

Vuil zoals zand of aangekoekte modder kan je het beste eerst verwijderen. Dit doe je met een borsteltje met zachte haren. Wrijf hiermee simpelweg over je schoenen tot al het losse vuil verwijderd is.

4: Schoenen reinigen met zachte zeep

Als het losse vuil verwijderd is, maak je een sopje van (gedestilleerd) lauwwarm water en een zachte zeep. Dit kan bijvoorbeeld een douchegel of milde shampoo zijn. Reinig je schoenen met dit sopje met behulp van een washandje, zachte spons of zachte doek.

5: Watervlekken uit leren schoenen verwijderen met azijn

Azijn is een goed middel om watervlekken uit leer te verwijderen, omdat het een antikalk werking heeft. Voor deze methode meng je een half kopje azijn met een half kopje (gedestilleerd) water. Dit kan je vervolgens op twee verschillende manieren gebruiken:

  • Je kan een doek vochtig maken in het mengsel en hiermee over de watervlek wrijven tot deze verwijderd is.
  • Een andere methode is om het mengsel in een sprayflesje te doen, op de vlek te spuiten en dit vervolgens met een droge doek uit te wrijven.

Let op: vermeng de azijn altijd met water. Breng nooit 100% pure azijn op leer aan!

6: Droog je schoenen

Droog je schoenen na het reinigen. Zie hiervoor tip 2 van de extra tips die onder aan dit artikel staan.

7: Verzorg je schoenen

De azijn kan het leer wat uitdrogen, dus het is belangrijk om je schoenen hierna te verzorgen. Gebruik hiervoor een schoensmeer of –crème die speciaal voor leren schoenen bedoeld is.

leren schoenen

Extra tips voor leren schoenen:

1: Voorkom watervlekken in leren schoenen

Natuurlijk is de beste methode om watervlekken simpelweg te voorkomen. Dit doe je door je schoenen regelmatig in te spuiten met een waterafstotende spray. Gebruik de spray altijd nadat je de schoenen gereinigd hebt en nooit terwijl je schoenen nog vies zijn. Het gebruik van vet en olie om je leren schoenen waterafstotend te maken is niet aan te raden, omdat dit het ademend vermogen van leren schoenen tenietdoet. Schoensmeer en –crème is wel geschikt.

2: Droog je leren schoenen meteen

Als je schoenen nat zijn geworden, kan je ze het beste zo snel mogelijk drogen. Zo kan je watervlekken voorkomen. Je kan ze eerst droogwrijven met een zachte doek of wat keukenpapier en daarna gewoon aan de lucht laten drogen in een goed geventileerde ruimte. Zet de schoenen niet bij de verwarming of in de zon om te drogen, dat doet het leer geen goed en kan voor verkleuringen zorgen.

3: Gedestilleerd water

Zit er veel kalk in het leidingwater waar jij woont? Dan kan je bij het reinigen van je leren schoenen het beste gedestilleerd water gebruiken. Dit is gewoon in de supermarkt en drogisterij verkrijgbaar, soms onder de naam gedemineraliseerd water. Je kan echter ook water uit de opvangbak van een condensdroger of luchtontvochtiger gebruiken.