In ‘personal finance’ kijken we naar handige manieren om maandelijks zo goed mogelijk rond te komen. En natuurlijk het liefst ook geld over te houden om te sparen. Een van de methoden die vaak genoemd worden, is het zo weinig mogelijk aflossen van je hypotheek. Door zo weinig mogelijk af te lossen, heb je op dit moment meer geld over voor andere dingen. Toch blijkt in de praktijk dat dit beeld helemaal niet klopt. Wil jij besparen? Dan moet je júíst gaan aflossen!

Je betaalt rente over schulden

Over schulden wordt altijd een rente gerekend. Een hypotheek is net zo goed een schuld als elke andere lening. En dus betaal je over je hypotheek een bepaalde hypotheekrente aan de bank. Als je alleen rente betaalt, los je in feite niets af en heb je aan het eind van de leenperiode nog steeds een even hoge schuld als aan het begin. Ondertussen ben je wel heel veel geld kwijtgeraakt aan de rente die je hebt betaald.

De rente daalt als je aflost

Als je je schuld begint af te lossen, daalt je schuldbedrag. De rente die over de lening moet worden betaald, daalt automatisch mee. Een rekenvoorbeeld maakt dit duidelijk.

Je hebt een hypotheek van €200.000 met een hypotheekrente van 1,5%. Je betaalt dan aan hypotheekrente €3.000 per jaar.

Stel je voor dat je €50.000 aflost omdat je de loterij hebt gewonnen. Je hebt dan een schuld van €150.000 met hypotheekrente van 1,5%. Je betaalt per jaar €2250 aan rente.

Je ziet dat de rente behoorlijk daalt als je een deel van je schuld aflost. Het kan je jaarlijks een flink bedrag schelen op je maandlasten. In het begin zul je dat niet echt merken, maar na een aantal jaren zeker wel!

Hoeveel betaal je in totaal aan rente?

Rente is eigenlijk weggegooid geld. Je betaalt het aan de bank, maar je krijgt er niets voor terug. Als je gaat aflossen wordt je schuld lager, waardoor je huis van jezelf wordt. De meeste mensen denken dat ze niet zo heel veel rente betalen. Het is tenslotte toch maar 1,5%? Dat klinkt heel weinig, maar vergeet niet dat dit over 30 jaar geldt. En dan kom je op een flink bedrag. Terug naar onze voorbeelden.

Je hebt een hypotheek van €200.000 met een hypotheekrente van 1,5%. Je betaalt in totaal, als je niets aflost, €90.000 over de looptijd van je hypotheek.

Denk je nu nog steeds dat 1,5% rente niet veel is!? Je kunt enorme bedragen besparen door sneller af te lossen! Als je niet aflost, betaal je een enorm bedrag aan rente, terwijl je aan het eind van je terwijl nog steeds met de schuld zit. Besparen op je nieuwe smartphone is goed voor de korte termijn, maar helpt niets voor de lange termijn. Bij aflossen van je hypotheek is dat eigenlijk net andersom. Je bespaart nu een klein bedrag per maand, maar in totaal kan het je een enorm bedrag besparen!

Extra aflossen: hoe doe je dat dan?

Als je pas na 2012 een hypotheek hebt afgesloten, ben je verplicht een deel af te lossen omdat er geen aflossingsvrije hypotheken meer bestaan. Bij een aantal hypotheken mag je extra aflossen zonder dat je daar problemen mee krijgt. Zo kun je bij alle hypotheken van Florius onbeperkt aflossen zonder boete. Andere verzekeraars rekenen soms een boete omdat ze rente mislopen. Dit moet je dus van tevoren goed uitzoeken. Soms is de boete zo hoog dat je beter nog een poosje kunt wachten met aflossen. Heb je een bijzondere hypotheekvorm, bijvoorbeeld een spaarhypotheek? Dan is het goed om langs een hypotheekadviseur te gaan. Dat kan je heel veel geld besparen!

Aflossen is wel degelijk een manier van geld besparen. Dat geldt maar een klein beetje voor de korte termijn. Als je enkele honderden euro’s extra aflost, zie je maar een heel kleine daling in je maandbedrag. Maar op de langere termijn tikt het wel flink aan. Zeker als je gaat kijken naar hoeveel rente je eigenlijk over de hele hypotheek-periode moet betalen. Dat geld gaat allemaal naar de bank zonder dat jij er wat aan hebt. Dus: wil je besparen, dan probeer je extra hypotheek af te lossen!