Sinds de overheid heeft besloten dat de studiefinanciering een studielening is geworden, moeten veel meer studenten, zonder rijke ouders of zonder intentie om de bank te overvallen, een lening afsluiten. Daarnaast is niet alleen het collegegeld duur, maar ook je boeken, kamer en eten moeten worden betaald. Lenen valt zwaarder bij de een dan bij de andere. Velen ervaren het als een last op hun schouders. Ik ben ook zo’n persoon, maar ik ga jullie vandaag vertellen waarom het niet heel erg is.

Studeren versus werken.

Probeer je te focussen op je studie. Natuurlijk is het fijn om een baantje naast je studie te hebben, maar richt je zoveel mogelijk op het leren van de stof en het aanwezig zijn tijdens de colleges. Hoe langer jij over je studie doet, des te meer jij moet lenen om je studie af te maken. Probeer een goede balans te vinden tussen jouw studie en jouw baantje. Probeer met jouw baas af te spreken dat je meer werkt in een rustige periode, zodat je tijdens een tentamenweek gas terug kan nemen.

Rente

Als je een lening hebt, dan betaal je daar rente over. De overheid heeft besloten dat de rente voor een studielening niet hoger is dan twee procent over het gehele bedrag. Natuurlijk betaal je over meer geld, dus ook meer rente, maar dit bedrag zal, afhankelijk van de hoeveelheid geld dat jij leent, uiteindelijk niet hoger zijn dan driehonderd euro.

Genoeg is genoeg

Leen nooit meer dan je nodig hebt. De reclames zeggen niet voor niets: Geld lenen, kost geld. Dit geldt ook voor je studiefinanciering. De rente is dan wel extreem laag, maar een rente betekent dat je altijd meer moet terugbetalen, dan dat je hebt gekregen. Natuurlijk wil je zo nu en dan ook leuke kleding kopen, maar probeer hier wat geld voor opzij te zetten. Spreek bijvoorbeeld af dat jij het geld dat jij voor jouw verjaardag of met kerst krijgt niet hoeft uit te geven aan jouw studie, zodat je daarvan iets leuks kunt kopen.

Terugbetalen

Als je klaar bent met studeren en dus ook klaar bent met lenen, kom je eerst in de aanloopfase. De aanloopfase is een periode waarin je nog niet hoeft te betalen, deze periode duurt twee jaar. Daarna komt de aflosfase. Dit is het moment dat je iedere maand een vastgesteld bedrag moet terugbetalen. Stel dat je ouders het wat breder krijgen en zij willen jou helpen of je wint de loterij, een meisje mag dromen, dan kan je er voor kiezen om een hoger bedrag per maand te betalen of zelfs alles in een keer te betalen. Je mag 35 jaar doen over het terugbetalen van jouw studieschuld, maar dit hoeft niet.

Blijf positief

Hoe vervelend de last op jouw schouders misschien is, probeer positief te denken. Dit klinkt natuurlijk makkelijk, maar denk eraan dat je niet alleen bent. Er zijn zoveel studenten die net als jij niet genoeg geld hebben om zonder lening te studeren. Probeer het van een zonnigere kant te bekijken en informeer jezelf goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Voor meer informatie kun je www.duo.nl raadplegen.