Suède schoenen zijn prachtig maar het is best moeilijk om ze schoon te maken. Zeker nu de winter weer is begonnen dragen we het liefst schoenen met deze stof. Het ziet er chique uit en het houdt onze voeten ook warm. We willen natuurlijk het materiaal niet beschadigen maar dat vergt wel de nodige schoonmaaktips. Lees hieronder hoe jij je suède schoenen kunt schoonmaken.

Suède borstel

Een suède borstel doet wonderen voor jouw schoenen. Deze borstel heeft een kant met een stalen borsteltje en een kant met een rubberborsteltje. Deze borsteltjes zijn speciaal gemaakt om suède vlekken uit je schoenen te krijgen. Vaak hebben huishoudwinkels deze borstels in het assortiment. Je kunt natuurlijk ook altijd even langs gaan bij de schoenmaker. Je suède schoenen zijn hiermee weer zo goed als nieuw.

Oud brood

Ja het is echt waar, oud brood helpt goed bij het reinigen van suède schoenen. Zeker bij vetvlekken helpt deze truc het beste. Wrijf met een stukje oud brood over de vlek. Als je dit lang genoeg doet zie je dat de vlek verdwijnt. Het brood absorbeert namelijk het vocht en dit zorgt ervoor dat de suède vlek verdwijnt.

Gummen maar

Het is belangrijk dat je bij deze schoonmaakmethode een gum gebruikt die uit de verpakking komt. Gum voorzichtig heen en weer over de vlek totdat die langzaam verdwijnt. Wees niet bang dat je door het gummen de suède stof nog meer ruïneert. Door de wrijving van de gum til je het vuil en de suède-vezels op. Hierdoor verpest blijft de suède stof nog steeds mooi. Appeltje eitje toch, suède schoenen schoonmaken ??

Azijn

Suède schoenen schoonmaken met azijn is een gouden tip. Je hebt hiervoor maar een paar druppels azijn nodig. Smeer op de vlek wat azijn en wrijf het hierna voorzichtig in met een tandenborstel. Je ziet dat de vlek hiermee loskomt en verdwijnt.

Babyshampoo

Zeep is een echte no-go als het gaat om suède schoenen schoonmaken. Hierdoor maak je de vlek alleen maar erger en wordt het moeilijk om het er ooit nog uit te krijgen. Daarentegen werkt babyshampoo wel goed tegen suède vlekken. Dit komt omdat de shampoo bestaat uit een milde reiniging. Er zitten geen hardnekkige bestandsdelen in babyshampoo wat de suède stof aantast.

Laat het drogen

Als we een vlek ontdekken willen we dit het liefst zo snel mogelijk aanpakken. In veel gevallen is dat ook het beste maar voor suède schoenen absoluut niet. Heb je bijvoorbeeld een moddervlek in je suède schoenen? Laat dit dan eerst opdrogen. Als je gaat wrijven wanneer het nog nat is, wordt de vlek alleen maar groter. Als het is opgedroogd, kun je de korst eraf halen en de rest weg borstelen.

Belangrijk: doe suède schoenen niet in de wasmachine! Het suède verliest hierdoor zijn elasticiteit en de kleur. De hoeveelheid water doet ook niet veel goeds voor de schoen. Je kan het best je suède schoenen schoonmaken met de tips van hierboven! Succes ?.