Oh oh… ons salaris is nog maar net gestort of we komen alweer geld tekort. Dit is grotendeels te danken aan nutteloze uitgaven waarop we eigenlijk geld konden besparen. Heb jij een gat in je hand en vind je het lastig om te sparen? Wij hebben een aantal tips op een rijtje gezet waarmee sparen a piece of cake wordt!

Laat je pinpas thuis

Een koffietje hier, een broodje daar… zonder dat je het doorhebt stapelen kleine uitgaven zich erg op. Probeer een week je pinpas thuis te laten en je zal merken dat je geld overhoudt. Spreek bijvoorbeeld met jezelf een maandbedrag af wat je aan drinken en eten tijdens je werk/schoolpauze mag uitgeven. Hou dit bedrag bij in losgeld, zo kan je er ook niet makkelijk overheen gaan.

Spaarrekening

Het wordt vaak een aardige opgave om geld te sparen terwijl het op je lopende rekening staat. Maak daarom een aparte spaarrekening aan zodat je niet snel in de verleiding komt om het geld er vanaf te halen. Zet iedere maand een vast bedrag op deze spaarrekening en je zal zien dat je in mum van tijd een lekker bedrag hebt gespaard. Dit levert vaak ook minder stres op. Stel dat je wasmachine opeens kapot gaat, dan heb jij gelukkig al een buffertje opgebouwd waarmee je sneller een nieuwe kunt kopen ?.

Maak een wishlist

Impulsaankopen zijn vaak de grootste boosdoeners. Op dat moment denken we dat we dat ene shirtje absoluut moeten aanschaffen, terwijl we het eigenlijk niet nodig hebben. Om deze miskopen te voorkomen, kan je een wishlist maken. Hierop schrijf je alle items die nog ontbreken in je garderobe. Tijdens het shoppen mag je alleen producten kopen die op dat lijstje staan. Hiermee denk jij drie keer beter na voordat je iets koopt en weet je zeker dat je er plezier van hebt!

Je uitgaven op een rijtje

Zet aan het begin van de maand alle uitgaven voor die periode op een rijtje. Zo krijg jij een beter overzicht wat je komende maand kan besteden en sta je minder snel voor onverwachtse verassingen. Spreek met jezelf ook af hoeveel je van plan bent te besteden aan kleding, uitjes of uiterlijke verzorging. Wat je overhoudt kan naar je spaarrekening!

Goedkope treinkaartjes

Hou goedkope treinkaartjes in de gaten wanneer jij een uitje op de planning hebt staan naar de andere kant van het land. Dit scheelt je ontzettend veel geld! Deze goedkope kaartjes zijn vaak te vinden bij Albert Heijn, Blokker of Kruidvat. Meestal heb je voor +/- vijftien euro een dagkaart.

Vaker op de fiets

Moet je naar de winkel voor een kleine boodschap of heb je afgesproken met een vriendin? Pak dan wat vaker de fiets in plaats van de auto. Je bespaart hiermee benzine en je hoeft ook geen parkeergeld te betalen!