Als je broek te strak zit of als de rits van dat ene mooie jurkje niet meer sluit dan wordt het misschien tijd om iets aan je gewicht te doen. Maar hoe doe je dat op een eenvoudige manier zonder dat je de hele dag bezig bent met calorieën tellen? Start met je eetpatroon eens onder de loep te leggen. Ligt het aan het vele eten tijdens de vakantie dat je bent aangekomen? Of ben je meer gaan snacken tussendoor? Door inzicht te krijgen in jouw eetpatroon ontdek je al snel waar die extra kilo’s vandaan komen.

Maaltijdvervangers

In drogisterijen zijn maaltijdvervangers te koop die helpen je calorieën inname te beperken. Je begint vaak met het vervangen van twee maaltijden per dag, bijvoorbeeld het ontbijt en de lunch. Uiteraard is het belangrijk om je dan niet te buiten te gaan tijdens het avondeten maar hierin ook een gezonde keuze te maken door te kiezen voor magere producten. Niet alleen leer je dan te kiezen uit gezondere voedingsmiddelen maar je valt ook nog eens af. Wanneer je al enkele kilo’s kwijt vervang je één shake voor een gezonde lunch. En later doe je hetzelfde met het ontbijt.

Toch een stok achter de deur nodig?

Mocht je moeite hebben met de lijnpoging doordat je toch geneigd bent om te snoepen dan kun je bijvoorbeeld een gewichtsconsulent inschakelen. Die helpt je met het samenstellen van een weekmenu en helpt je met het verantwoord afvallen. Ook zal diegene je helpen met het integreren van het maken van gezonde keuzes. Uiteindelijk moet je het toch zelf gaan doen. Je aansluiten bij een lijnclub zoals bijvoorbeeld de Weight Watchers, waarbij je regelmatig gewogen wordt en gebruik kunt maken van hun afvalprogramma, kunnen net dat ene zetje in de goede richting geven.

Bewegen

Als je sneller resultaat wilt boeken en ook op een later moment je streefgewicht wilt behouden kan sporten je hier goed bij helpen. Bij veel sportscholen kun je tegen een laag maandelijks tarief onbeperkt sporten. Zo verbrand je calorieën, verbeter je jouw conditie en houdt je jouw lichaam in shape. Maar ook dagelijks een flinke wandeling maken met de hond of eens vaker de trap te nemen in plaats van de lift helpen je dichter bij het streefgewicht te komen. Met een stappenteller kun je exact bijhouden hoeveel stappen je op een dag zet en dus hoeveel calorieën je verbruikt.

Balans

Uiteindelijk gaat het erom dat je een juiste balans vind in de hoeveelheid eten die je tot je neemt en het verbruik van energie. Door te snel te willen afvallen kun je in een soort jojo-effect terecht komen. Je valt af, maar na het behalen van het streefgewicht kom je weer aan doordat je weer normaal eet. Vervolgens ga je weer lijnen om de extra kilo’s te verliezen en kom je wederom aan als je start met normaal eten. Het aanleren van een gezond eetpatroon en voldoende beweging is daarom belangrijk om je streefgewicht te behouden.