Help! Ik kan niet slapen. Bijna iedereen kent het wel; je ligt in bed en in plaats van heerlijk weg te dommelen lig je te woelen en te draaien. Of je kunt die wekker ‘s ochtends wel door het raam gooien want het liefste blijf jij nog een paar uur liggen. Als je er vervolgens toch uit komt ben je eigenlijk de hele dag niet helemaal fit en is je ochtendhumeur ‘s avonds nog niet verdwenen. Slaapproblemen kunnen je dag flink verpesten en langdurige slaapproblemen zorgen voor spanning en lichamelijke klachten. Tijd voor een aantal praktische tips voor een betere nachtrust.

1. Slaap volgens een vast patroon

Tuurlijk is het heerlijk om in het weekend eens een avondje laat naar bed te gaan, maar probeer ten minste doordeweeks een vast patroon aan te houden. Leg je telefoon weg, neem een fijne douche of bad, lees een goed boek en houd, bijvoorbeeld, tien uur als vast slaapmoment aan. Je zult al snel merken dat je beter slaapt en meer uitgerust bent omdat je lichaam aan dit patroon went.

2. Vergeet de powernap

Leuke uitvinding, die powernap om nog even energie op te bouwen voor de rest van de dag, maar powernaps zijn eigenlijk niet goed voor je nachtrust. Je voelt je vaak beroerder na een powernap en ’s avonds kom je niet meer in slaap doordat je patroon is aangetast. Het is beter om te werken aan je nachtelijke rust, zodat de powernaps niet meer nodig zijn om je overdag fit te voelen.

3. Slapen en alcohol

Alcohol kun je beter laten staan voordat je naar bed gaat. Het zorgt er namelijk voor dat je niet heel diep slaapt en makkelijk wakker kunt worden.

4. Slapen met huisdieren

Hoe gezellig het ook is om met Fluffy in bed te liggen, het is niet bevorderend voor je nachtrust. Je kat of hond heeft minder slaap nodig dan jij, dus je zult meer dan eens wakker worden als zij wakker zijn. Gestoord worden tijdens je nachtrust zorgt ervoor dat je niet goed bent uitgerust, dus Fluffy kan toch beter in zijn eigen mandje slapen.

5. Stop met “snoozen”

Het is heerlijk om in de ochtend nog even te blijven liggen, maar ook dit is niet goed voor jouw nachtrust en uitgeruste gevoel, want je komt nooit meer in een diepe slaap. Hoewel het heel aantrekkelijk is om je soms nog even om te draaien, kun je toch beter iedere dag om dezelfde tijd opstaan.

6. Analyseer je slaapgedrag

Slaap blijft iets persoonlijks en er is geen vaste regel die voor iedereen geldt. Om erachter te komen hoeveel slaap voor jou het beste werkt kun een slaap app zoals Sleep Cycle gebruiken. Deze app brengt je slaap patroon in beeld (je slaap bestaat namelijk uit verschillende fases). Doordat je ‘s ochtends aan kunt geven hoe je je voelt en de app bij houdt hoe lang je slaap, kom je erachter wat voor jou het beste werkt.