Jij en je vriend hebben al een tijdje een serieuze relatie en willen graag een toekomst samen beginnen. Dus besluiten jullie om te gaan samenwonen. Dit is natuurlijk een hele leuke, spannende en serieuze beslissing maar het is ook erg belangrijk om te weten of je er wel klaar voor bent. Herken jij je in onderstaande tekens? Dan ben jij er zeker weten klaar voor!

stel

1. Vooral als je nog nooit eerder hebt samengewoond, is het belangrijk dat je nerveus bent over de gedachte dat je relatie nu wel heel serieus aan het worden is. Het is natuurlijk een grote beslissing en best wel een big deal die veel invloed op je leven zal hebben. Als je niet zenuwachtig bent, kan het zijn dat je er nog niet klaar voor bent.

2. Als je geen druk voelt bij je jezelf of vanuit je ouders, vriend of vriendinnen dan is het oké. Je hebt alles goed overwogen en bij jezelf is er geen twijfel dus dat is zeker een teken dat jij er klaar voor bent. Mocht je nou wel veel twijfelen, kies er dan voor om bijvoorbeeld een jaartje te wachten. Het is namelijk wel een hele grote beslissing die ook veel van je leven zal veranderen.

3. Je bent bereid om je huidige leventje op te geven. Natuurlijk hoeft dit niet volledig, maar voor een groot deel zal het wel veranderen. Zo zal je in het begin heel veel tijd samen met je vriend spenderen, maar je wil soms je dagen ook gewoon nog met vriendinnen doorbrengen. En dat moet ook gewoon zo blijven. Zolang jij het samenwonen als een goede aanvulling van jullie relatie ziet, moet je het zeker doen!

4. Als jullie relatie echt officieel is en jullie veel goede gesprekken hebben gehad, weten jullie zeker dat samenwonen goed gaat. Het is namelijk wel belangrijk dat jullie van tevoren gesprekken aangaan over de financiën, taakverdeling en meubels. Zonder goede voorbereiding kun je namelijk niet gaan samenwonen.

meubels

5. Jullie zijn vast al wel een keer met z’n tweetjes op vakantie geweest waar jullie minimaal een week op elkaars lip zaten. Ging dit goed? Mooi! Dit was een soort proef-samenwonen namelijk dus dan kan je er ook wel vanuit gaan dat het echte samenwonen ook goed gaat.

6. Samenwonen betekent dat jullie een leven gaan delen waardoor jullie het dus ook niet altijd eens zullen zijn met elkaar. Maar zolang jullie de problemen kunnen bespreken en daar altijd nog een oplossing voor weten te vinden, is het prima.

7. Voor ieder stel is het natuurlijk anders, maar meestal ben je in het eerste jaar van je relatie echt nog hoteldebotel en willen jullie elk moment samen doorbrengen waardoor samenwonen vast ook wel eens door jullie hoofd is gegaan. Maar het is verstandiger om pas te gaan samenwonen als jullie al een paar jaar een relatie hebben en elkaar beter kennen. Het is namelijk niet de beste reden om te gaan samenwonen als jullie nog op die roze wolk leven.

8. Zorg ervoor dat jullie om de juiste redenen gaan samenwonen. Als jullie het doen voor het geld (omdat samenwonen kosten kan besparen) moeten jullie het niet doen. Doe het omdat jullie van elkaar houden en een volgende stap in jullie relatie willen zetten!