Je diploma is binnen, na jaren van bloed, zweet en tranen heb je een van de befaamdste papiertjes in je hand, maar wat nu? Je kan natuurlijk direct na de middelbare school naar het mbo, hbo of de universiteit gaan, maar er is ook nog een andere optie. Vandaag vertel ik jullie over de voordelen van een tussenjaar.

De wereld zien

Natuurlijk ga je in Azië jezelf niet vinden, maar een tussenjaar is wel een mooie mogelijkheid om iets van de wereld te zien. Er zijn veel mogelijkheden waar je over na kan denken. Je kan ervoor kiezen om naar een ontwikkelingsland te gaan en daar les te geven of te helpen met het opbouwen van voorzieningen, maar je kan er ook voor kiezen om te gaan backpacken en in het buitenland te gaan werken. Probeer vooral je horizon te verbreden.

Vrijwilligerswerk

Je hoeft niet naar het buitenland om vrijwilligerswerk te doen, je kan er ook voor kiezen om dichter bij huis te blijven. Zo kan je bijvoorbeeld vrijwillige taalles geven aan anderstaligen of helpen bij de voedselbank. Je voelt je niet alleen goed over jezelf. Het staat ook goed op je CV.

Het voorkomt stress

Je bent al een aantal jaar dag in dag uit naar school geweest. Vanaf je vierde tot minimaal je vijftiende was je, buiten de weekenden, vakanties en dagen ziek zijn, elke dag op school te vinden. Sommige dagen, voornamelijk de middelbare school uiteraard, waren niet altijd makkelijk en je hebt dagen hard geleerd voor toetsen. Op dit punt in je leven is het dus helemaal niet erg om er even tussenuit te gaan en school op een laag pitje te zetten.

Sparen

Studeren is niet goedkoop, zeker niet nu de studiefinanciering een studielening is geworden. Jouw tussenjaar is dus een ideale kans om even goed te sparen. Zoek een baantje en zorg er op die manier voor dat je, het moment dat je gaat studeren, een leuk bedrag bij elkaar hebt gespaard. Dit zorgt ervoor dat je wat meer lucht hebt, op het moment dat je gaat studeren.

Tijd om na te denken

Je kan van alles studeren. Van Nederlands tot communicatieve wetenschappen en van scheikunde tot werktuigbouwkunde. Een tussenjaar is ideaal om uit te zoeken wat jij echt wil gaan studeren, in plaats van het nemen van een overhaaste beslissing. Kies iets wat jij leuk vindt en niet iets waar jouw ouders een goede carrière in zien of iets wat jouw beste vriendin ook gaat studeren.

Leer jezelf kennen

Een tussenjaar geeft je niet alleen de tijd om na te denken over jouw studiekeuze, maar ook de tijd om na te denken over jezelf. Wat jij nu echt wil in het leven, waar je trots op kan zijn en waar je nog aan kan werken. Geef jezelf de ruimte om jezelf te ontwikkelen, voordat je jezelf ontwikkeld in een relatie, op school of op het werk.