Kokosolie heeft zeer veel toepassingen. Niet alleen wordt het in de Oosterse keuken gebruikt in gerechten, steeds meer mensen ontdekken de schoonheidsgeheimen van deze tropische olie. Kokosolie wordt om die reden verwerkt in diverse schoonheidsproducten die wereldwijd gretig gebruikt worden. Was het vroeger nog een schoonheidsproduct dat op kleine schaal werd gebruikt, in recepten die van moeder op dochter over gingen, tegenwoordig heeft de massaproductie deze populaire olie ontdekt en vind je het terug in diverse producten in de schappen bij de drogist.

Kokosolie voor je haar

Kokosolie haar

Deze natuurlijke olie heeft vele goede eigenschappen voor je haar. Als je een shampoo gebruikt met kokosolie zul je merken dat je haar dikker wordt. De kokosolie zorgt ervoor dat proteïneverlies wordt tegengegaan (erg belangrijk voor beschadigd haar). Behalve je haar wassen met een shampoo met kokosolie, kun je er ook voor kiezen om je haar een kokosmasker te geven:

  • Was je haar met een goede shampoo en spoel het goed uit.
  • Doe vervolgens wat kokosolie op je handen (het hangt af van je haarlengte hoeveel je nodig hebt, maar gebruik zeker niet te veel want dit kan ervoor zorgen dat je haar vet en piekerig wordt) en wrijf dit in je handen warm. De olie smelt bij een temperatuur van 25 graden.
  • Vervolgens haal je je vingers net zo lang door je haren totdat alle olie is opgenomen.
  • Dek je haar af met een handdoek of badmuts en laat de olie minstens een uur intrekken. Je kunt er ook voor kiezen om de olie de hele nacht in te laten trekken zodat je haar nog beter gevoed wordt.
  • Daarna goed uitspoelen! Mocht je haar nog te vettig aanvoelen dan kun je het haar wassen met je favoriete shampoo (het liefst één met enkel natuurlijke ingrediënten om je haar gezond te houden).

Kokosolie voor je huid

Make-up

Kokosolie is ook geschikt als natuurlijk alternatief voor make-up remover

Ook je huid houdt van deze tropische olie. Kokosolie is zeer geschikt om je huid te hydrateren, bijvoorbeeld om irritatie te verminderen als je je benen of oksels hebt geschoren. Heb je last van droge handen? Wrijf ze regelmatig in met kokosolie om de huid te verzachten. Je kunt met de olie ook je make-up verwijderen, dit is beter voor je huid dan een chemisch middel hiervoor gebruiken. Soms helpt kokosolie ook tegen acne. Dit klinkt misschien niet logisch omdat een olie de poriën van de huid juist verstopt. Maar kokosolie is rijk aan de stof laurinezuur en deze werkt bacterieremmend. De olie vormt een beschermende laag op je huid die de vorming van acne tegengaat. Het is ook geschikt voor mensen met een gevoelige huid hebt, omdat het 100% natuurlijk is en anti-allergeen. Maar omdat niet iedere huid hetzelfde reageert is het aan te raden om het eerst te proberen op een klein stukje van je huid, zodat je kunt zien hoe jouw huid hier op reageert.

De gezonde eigenschappen van kokosolie

Kokosolie is niet alleen goed voor je haar en huid, het heeft nog veel meer goede eigenschappen. Als je last hebt van bepaalde klachten kun je de olie gebruiken om deze klachten te verhelpen of te verminderen. Het is bij voorbeeld goed als je last hebt van nierstenen. En door de stof laurinezuur bestrijdt kokosolie bacteriën en virussen zoals griep en herpes. Kokosolie stimuleert de aanmaak van insuline en helpt dus bij het voorkomen van het ontwikkelen van diabetes type 2. Ook je schildklier en lever hebben er baat bij als je deze laurinezuur rijke olie gebruikt.

Waar kan ik kokosolie kopen?

Kokosolie vind je al lang niet meer alleen bij reformwinkels/natuurwinkels of de betere drogisterijen. Ook de meeste Nederlandse supermarkten hebben het gewoon naast de olijfolie in de schappen staan. Net als bij olijfolie is er sprake van verschillende kwaliteiten olie. Ook bij kokosolie spreken we bijvoorbeeld van “extra vierge” om een olie van betere kwaliteit aan te duiden. Weet je niet precies welke kokosolie je moet kopen, laat je dan adviseren door een drogist of vraag advies bij een webwinkel die de natuurlijke olie aanbiedt.