In deel I van deze serie hebben jullie kunnen lezen hoe je met behulp van mindfulness meer rust in je hoofd kunt creëren.  Door je aandacht even te verleggen naar wat je op dit moment waarneemt, ontdek je nieuwe dingen en ben je helemaal aanwezig en betrokken bij wat je doet. Je hoeft dus geen zen-boeddhist te zijn om te leven in het hier en nu. Omdat mindfulness zo laagdrempelig is, is het gemakkelijk toe te passen op verschillende levensgebieden. Zo kun je bijvoorbeeld mindful eten. Eten met aandacht is namelijk gezond. Je geniet meer van je maaltijd en hebt minder de neiging om veel te eten.

Voedsel is je vriend

Veel mensen hebben een haat-liefde verhouding met eten. We kunnen er ontzettend van genieten en ons er tegelijkertijd enorm schuldig over voelen. Hoe vaak overkomt het jou wel niet dat je ongemerkt een hele zak chips naar binnen zit te werken tijdens het Netflixen? Of dat je tijdens het avondeten nog een tweede bord overheerlijke pasta opschept, terwijl je eigenlijk al vol zit? Wanneer we ‘mindless’ eten, eten we vaak te veel. Maar wat is daar eigenlijk mis mee? Om te beginnen kunnen we daar dik van worden. En behalve dik worden we ook nog eens ongelukkig en ontevreden met onszelf. Mindful eten is eten met mate en maakt van voedsel je vriend.

Attention, please!

Het kan zijn dat voedsel voor jou meer een vijand dan een vriend is. En dat je al naar wordt van de woorden “… met mate”. Wees gerust, met mate betekent niet dat je jezelf vanalles moet ontnemen om je relatie met voedsel te verbeteren. Je voegt alleen iets toe: aandacht. Door met meer aandacht te eten en bewust te proeven, geniet je meer van het eten op je bord. Je leert stil te staan bij jouw eetgewoonten en wordt je bewust van de prikkels waar je honger van krijgt. Door mindful te eten kom je er dus achter of je op dat moment echt honger hebt, of dat je bijvoorbeeld eet uit verveling. Wil je mindful eten graag uitproberen, maar weet je niet goed hoe je moet beginnen? Begin met elke dag één maaltijdmoment uit te kiezen waarop jij de tijd neemt om echt mindful te eten.

Hoe dan?

Om mindful te eten zul je allereerst de dingen die je kunnen afleiden moeten gaan vermijden. Zet dus de tv uit en leg je smartphone weg. Dan neem je een minuut of twee de tijd om de aandacht op je ademhaling te richten. Vervolgens concentreer je je op het eten dat voor je ligt en vraag jezelf af of je er echt klaar voor bent om de tijd te nemen en aandacht aan dit voedsel te geven. Is het antwoord een volmondig ja, laat dan je zintuigen de vrije loop gaan. Hoe ruikt het voedsel? Hoe ziet het er uit? Neem eerst een klein hapje en ervaar hoe het proeft. Bij de volgende hap probeer je te ontdekken of je nog meer smaken, geuren en texturen kunt waarnemen. Neem na elke paar happen een korte pauze en ga na of je nog meer wilt eten.

Natuurlijke rem

Het helpt ook om kleinere porties en kleine hapjes te nemen. Een tip is om een klein bord te gebruiken, zodat het lijkt alsof er meer eten op je bord ligt. Kleine hapjes helpen, omdat je meer moeite moet doen om door te eten. Het werkt als het ware een natuurlijke rem op de hoeveelheid die je eet. Als je daarnaast ook nog eens langzaam en vaak kauwt, ben je helemaal goed bezig! Ben je door het mindful eten helemaal zen geworden en wil je mindfulness in nog meer gebieden van je leven toepassen? Volgende week leg ik uit hoe je mindfulness kan zijn in je relatie. In plaats van jouw frustraties op je partner af te reageren, leer je meer aandacht voor elkaar te hebben. Je leert liefdevol en milder tegen elkaar te zijn, waardoor je je meer verbonden voelt met elkaar.

 

Mijn naam is Cristi, ik ben psycholoog, schrijfster en wereldreizigster. Samen met mijn vriend Reef leef ik een droomleven in Australië. We reizen het hele land door in onze auto Matilda, komen op de meest prachtige plekken en maken de meest bijzondere dingen mee.