Vlees eten is voor de meesten zo vanzelfsprekend dat het bijna dagelijks op het menu staat. Een mals biefstukje, een karbonade of een heerlijke burger. En zodra het mooi weer wordt gaat de BBQ bij de meeste huishoudens aan. Maar zou het wel zo vanzelfsprekend moeten zijn om vlees te eten?

Niet zo heel lang geleden kwam de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met het nieuws dat het dagelijks eten van bewerkt vlees diverse ziektes kan veroorzaken en uit vele andere studies is gebleken dat het eten van minder vlees de gezondheidsrisico’s verlaagt.

Het eten van vlees en gezondheid

Rood vlees bevat veel verzadigd vet welke bijdraagt aan overgewicht en wat uiteindelijk resulteert in diabetes. En door het hoge cholesterolgehalte in rood vlees loop je meer risico om een beroerte of een hartaanval te krijgen. Oké, dat is misschien wel wat kort door de bocht, maar toch knaagt het een beetje. Bewerkt vlees zoals salami, bacon of gerookte ham staan niet voor niets op de WHO lijst van kankerverwekkende stoffen. De hoeveelheid aan zouten en nitraten zouden kunnen leiden tot meer risico op kanker. En dat is dus wel wat de meesten van ons dagelijks eten. ‘s Ochtends op het brood, ‘s middags tijdens de lunch en ‘s avonds als avondeten. Misschien is het dus toch wel een goed idee om wat te minderen met vlees eten, het zekere voor het onzekere te nemen. Met de vele soorten vleesvervangers op de markt is het eten van minder vlees niet eens zo’n hele moeilijke opgave.

eten van vlees

Het welzijn van de dieren

Het is niets nieuws dat de vleesindustrie niet altijd de hoogste prioriteit geeft aan het welzijn van de dieren. De vleesindustrie veroorzaakt niet geheel onverwacht veel dierenleed. We hebben allemaal wel eens de beelden gezien van varkens en kippen in veel te kleine hokjes, en Wakker dier heeft Nederland wakkergeschud met hun succesvolle campagne over de plofkip (wat overigens het meest gehouden dier in Nederland is). En hoe meer je je hierin verdiept, hoe meer je het gevoel krijgt dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Toch doet ons dit op dagelijkse basis niet erg veel. We hebben ons er blijkbaar overheen gezet of hebben het een plekje gegeven. De meeste vleeseters zijn zich er niet daadwerkelijk van bewust wat er met het vlees gebeurt vóór het op hun bord belandt of vinden het simpelweg niet belangrijk genoeg.

Het eten van vlees en het milieu

Dit is misschien wel de minst bekende, maar misschien wel de belangrijkste, reden om minder vlees te eten. De vee-industrie is de allergrootste vervuiler ter wereld. Door de uitstoot van broeikasgassen draagt de vee-industrie voor een groot deel bij aan de opwarming van de aarde. Zelfs meer dan de gehele transportsector bij elkaar. Meer dan alle auto’s, vrachtwagens, vliegtuigen, boten en treinen bij elkaar!

Een tweede probleem van de vee-industrie is het verbruik van water. Je gelooft het misschien niet, maar het komt er op naar dat één hamburger gelijk staat aan 3.000 liter water. Ter referentie, dat is wat een gemiddeld persoon in twee maanden tijd aan water gebruikt door te douchen. Het kost bijvoorbeeld ontzettend veel water om al het voedsel wat een koe eet te produceren. Per kilo rundvlees gemiddeld 15.000 liter!

Dit produceren van voedsel voor het vee brengt ons ook bij het volgende probleem; de ontbossing van grote delen tropisch regenwoud. Het houden van veedieren is voor het grootste deel (maar liefst 91%) verantwoordelijk voor de verwoesting van het amazone regenwoud. De laatste vijf jaar is er in Zuid Amerika maar liefst 2 miljoen hectare bos per jaar verdwenen.

Verder is het bekend dat de vee-industrie de grootste oorzaak is voor het uitsterven van diersoorten, de voornamelijkste reden van zogenoemde ‘dode zones’ in oceanen en maar liefst 45% van ‘s werelds beschikbare landoppervlakte in beslag neemt.

Geen vlees maar wat dan?

Ondanks de vele redenen om minder of geen vlees te eten, is er ten minste één hele goede reden voor het eten van vlees. Vlees bevat namelijk essentiële voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid die je door het eten van vlees gemakkelijk binnenkrijgt. Zomaar stoppen met het eten van vlees gaat op lange termijn vrijwel zeker gezondheidsklachten opleveren. Gelukkig zijn er gezonde alternatieven die de voedingsstoffen uit het vlees prima kunnen vervangen. Door vleesvervangers te kopen, deze bevatten veel eiwitten, ijzer en vitamine B, heb je een smakelijk alternatief. Of je nu gehakt wilt vervangen of een schnitzel, er zijn smaakvolle vleesvervangers op de markt die (bijna) net zo goed smaken. Ook door het toevoegen van bijvoorbeeld peulvruchten aan een vegetarisch gerecht krijg je de noodzakelijke voedingsstoffen binnen. Mocht je toch zo erg van de smaak van vlees houden? Met één of twee dagen minder vlees eten in de week zorg je al voor minder dierenleed en draag je bij aan een beter milieu!

regenwoud

Wat vinden jullie? Eten jullie dagelijks vlees? Of heb je na het lezen van dit bericht genoeg inspiratie om toch minder vlees te gaan eten. Misschien ben je al vegetarisch en heb je een reden die wij nog niet genoemd hebben. Laat het ons weten in de reactie!