Er bestaan veel mythes over eten. Hele diëten zijn er gebaseerd, boeken worden ermee gevuld en duizenden mensen geloven erin. We vinden het tijd om in ieder geval een paar van deze mythes voor altijd de wereld uit te helpen.

Mythe #1: Quinoa is een graansoort die bomvol zit met proteïnen 

Fout! Quinoa bevat helemaal niet zo veel proteïnen als velen denken. Quinoa (wat eigenlijk een zaad is en geen graan) bevat 8 gram proteïnen per gekookte portie. Dat is 3 gram meer dan volkoren rijst en 12 gram minder dan de 20-30 gram van de aanbevolen hoeveelheid per maaltijd.
In theorie kun je natuurlijk meer quinoa eten om zo meer proteïnen binnen te krijgen, maar wanneer je gewicht probeert te verliezen vergeet dan niet dat 2 porties al bijna 450 calorieën bevatten. Niet doen dus! Vul je maaltijd aan met vlees of vis, cottage cheese of eieren om toch een uitgebalanceerde maaltijd in elkaar te draaien.

Mythe #2: Biologisch eten is gezonder dan ‘gewoon’ eten

Voorheen werden in de biologische winkel bonen, groene zaden, groenten en granen verkocht. Allemaal even gezond.
Tegenwoordig zijn het winkels die exact hetzelfde aanbieden als de normale supermarkten, maar met een sticker ‘biologisch’. Wanneer er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt zijn draagt een product wettelijk gezien het label ‘biologisch’. Dat label maakt een product natuurlijk niet gezonder. Bonen gekocht bij de supermarkt zijn net zo goed als die van de biowinkel.

Mythe #3: Alles dat suikervrij of vetvrij is, is gezond

Om gewicht te verliezen moet je gezond eten. Door suikers te skippen en vet te laten staan val je echt niet spontaan kilo’s af. Wanneer je ‘suikervrij’ of ‘vetvrij’ op een verpakking ziet staan betekent dat niet automatisch dat je er niet van aankomt. Vaak bevatten deze producten alsnog veel calorieën en kom je -zonder beweging- gewoon aan.

Mythe #4: Koolhydraten maken dik

Dit is iets wat de meeste mensen geloven. Feit is dat het niet de koolhydraten zelf zijn die je dik maken, maar het type koolhydraat wat je binnenkrijgt. Zorg dat je een balans vindt tussen simpele en complexe koolhydraten.

Mythe #5: Detoxen reinigt het lichaam

Detoxen en vasten worden steeds populairder. Jammer, want dit zijn helemaal geen veilige methoden om het lichaam te reinigen en een aantal kilo’s kwijt te raken. Wanneer je te lang vast, kan het zelfs gevaarlijk zijn. Lever en nieren reinigen ons lichaam op natuurlijke wijze. Als we -door vasten en/of detoxen- het heft in eigen hand nemen kunnen deze organen uit balans raken. Wil je gezonder leven moet je volgens Daily Mail vooral héél veel vezels nuttigen.

Lees ook: Geniale tip om niet meer te verlangen naar suiker