Vertrek jij binnenkort weer richting de bergen om je een week lang te vermaken in de sneeuw? En ga je voor het eerst met de auto daar naartoe? Let dan goed op dat je voor de tijd je auto nog gereed maakt voor de wintersport. Er zijn namelijk nogal eisen waaraan je auto moet voldoen voordat je die kant op mag!

Voor onderweg

Het is natuurlijk belangrijk om naast de benodigde skimaterialen, kleding en toiletspullen ook handig om te denken aan de volgende dingen: genoeg eten en drinken voor onderweg, gevarendriehoek en een ijskrabber. Die laatste twee heb je waarschijnlijk standaard in je auto liggen maar voor de zekerheid benoemen we ze nog even.

Vooraf checken

Wat je ook zeker niet moet vergeten is dat je vooraf de winterbandenplicht nakijkt. In veel (doorreis)landen zijn winterbanden namelijk verplicht. Als je die niet hebt en je krijgt een ongeval, ben jij aansprakelijk en krijg je een flinke boete. In sommige landen is het ook verplicht om sneeuwkettingen, een vignet of een milieusticker bij je te hebben.

sneeuwketting

Het kan best lastig zijn om sneeuwkettingen om je banden te doen, vooral als het de eerste keer is. Zorg er dus voor dat je de juiste maat aanschaft en oefen thuis een aantal keer met het om- en afleggen. Ga goed voorbereid op pad en weet dus hoe dit werkt!

Misschien denk je er zo een twee drie niet aan maar het is ook belangrijk om vooraf het oliepeil van de auto te meten en eventueel aan te vullen als dat nodig is. Ook moet je voor vertrek je ruitensproeiervloeistof aanvullen met de juiste vloeistof (dus eentje die geschikt is voor zeer koude temperaturen).

 

Voor in de auto

We hebben natuurlijk de gevarendriehoek al benoemt hierboven. Zorg dat je die bij je hebt, het kan maar zo zijn dat je ‘m nodig hebt namelijk. Plaats de gevarendriehoek dertig meter voor je auto of voor een gevaarlijke bocht wanneer je met pech komt te staan.

En vergeet natuurlijk ook de gele hesjes niet! Deze zijn in steeds meer landen verplicht. Voor iedereen die in de auto zit, moet er één beschikbaar zijn. Als laatste moet je denken aan antivries-spray voor je ruiten en spuit je rubbers van de deuren in, zodat deze niet zo snel vastvriezen.

 

Als je dit allemaal gedaan hebt, ben je ready to go!

wintersport