Zit jij een beetje in de knoop met jezelf? En kan jouw zelfbeeld eigenlijk wel een boost gebruiken? Wij hebben een aantal tips op een rij gezet om weer een beter zelfbeeld te krijgen. Lees het hieronder!

Positiever zelfbeeld tips

Wat is een positief zelfbeeld?

Zoals het woord al zegt is zelfbeeld hoe jij jezelf ziet. Wanneer je een positief zelfbeeld hebt, weet je bijvoorbeeld wat jouw sterke kanten zijn. Je weet waar je krachten liggen en je kunt deze ook op het juiste moment inzetten. Dit is een ontzettende goede eigenschap als je dit van jezelf kunt zien en zeggen. Ook is er een grote groep van de bevolking die een negatief zelfbeeld heeft. Wanneer je bijvoorbeeld veel nare gebeurtenissen of ervaringen door je jaren heen hebt meegemaakt, is het niet gek als je wat minder sterk in je schoenen staat. Alleen wanneer dit resulteert in een negatief zelfbeeld moet er aan de bel worden getrokken.

#1 Stop met vergelijken

Om een positief zelfbeeld te ontwikkelen, is het belangrijk dat jij stopt met jezelf te vergelijken met anderen. Iedere persoon op deze aardbol is uniek dus jij ook. Wees ook niet jaloers op anderen mensen omdat jij denkt dat ze een beter leven leiden. Want ook al lijkt het gras soms groener bij anderen, iedereen heeft zo zijn eigen problemen.

#2 Accepteer jezelf

Jij bent zoals je bent. Accepteer dit, zowel je positieve als je negatieve kanten. Een positiever zelfbeeld kan je alleen krijgen als jij gelukkig met jezelf bent. Ben jij onzeker over je uiterlijk? Schrijf dan bijvoorbeeld voor jezelf op waar je blij mee bent en waar jij je onzeker door voelt. Grote kans dat jij je minpunten veel groter maakt dan dat ze daadwerkelijk zijn. You rock, girl!

#3 Trek je niks aan van anderen

Werken aan een positief zelfbeeld, hoe doe je dat? Wees allereerst niet bang voor de mening van anderen. Je kunt het nou eenmaal nooit bij iedereen goed doen op deze aardbol dus doe vooral wat voor jou fijn voelt. Probeer bijvoorbeeld niet met de modetrends mee te gaan alleen omdat je dan denkt dat anderen jou gaan waarderen. Trek iets aan waar jij je mooi, zelfverzekerd en comfortabel in voelt. Hetzelfde geldt voor je make-up en je kapsel!

#4 Relax

Een beter zelfbeeld ontwikkel jij wanneer je goed in je vel zit. Dat houdt in dat het belangrijk is om voldoende nachtrust te pakken en voldoende te relaxen. Las iedere week me-time in en verwen jezelf. Ga lekker tutten, neem een bad of ga eens online winkelen. Wanneer jij je goed en mooi voelt, straal je dat ook uit naar de buitenwereld.

#5 Wees niet te kritisch

Kan het zijn dat jij te streng voor jezelf bent en het eigenlijk nooit goed genoeg is? Probeer eens niet zo perfectionistisch te zijn en kijk eens wat er dan gebeurt. Het is niet nodig om altijd perfect te functioneren en dat is ook helemaal niet haalbaar. Neem soms genoegen met het mindere en je zult zien dat ook dit goed uitpakt. Een positiever zelfbeeld kweek jij hiermee in een handomdraai. Succes!