Niks is vervelender dan mentaal in een dip zetten. Of het nou komt door een relatiebreuk, een overlijden of gewoon zomaar: verdrietig zijn sucks. Ieder mens heeft emoties en dat is goed. Het is alleen wel belangrijk dat dat dal weer verandert in een piek. Ben jij op zoek naar tips tegen verdriet? Lees dan hieronder verder!

Verdriet tips

#1 Minder piekeren in je hoofd

Iedereen ervaart verdrietig zijn op een andere manier. De ene persoon drinkt het liever weg en wellicht blijft de andere persoon de hele dag in bed liggen. Of we het nou willen of niet, verdriet is een emotie die je niet uit je leven kan bannen. Maar wat is er te doen tegen verdriet? Probeer allereerst uit die negatieve bubbel in je hoofd te komen. Hoe herkenbaar is het dan je op een verdrietig moment alleen maar bij jezelf kunt denken dat dit je eigen schuld is? Of dat de situatie nooit meer beter wordt? En dat je niks waard bent? Door deze gedachtes blijf jij in een visuele cirkel van je verdrietig voelen. Schrijf op waar je verdrietig door bent. Maak columns met factoren waar jij hierbij invloed op had en waar niet. Creëer rust in je hoofd door jouw verdrietige gevoel te analyseren.

#2 Laat je tranen gaan

Wanneer mensen veel verdriet voelen, hebben zij het idee dat ze sterk moeten zijn en deze emotie niet aan de buitenwereld mogen laten zien. Wist jij dat dit helemaal niet goed voor je is? Uit onderzoek is gebleken dat het juist helpt wanneer jij je tranen laat gaan. Het lucht op en tijdens het huilen komt het stofje endorfine vrij, dit zorgt ervoor dat jij je beter gaat voelen. Huilen is heel menselijk, sterk zijn is goed maar wees niet te hard voor jezelf.

#3 Houd jezelf bezig

Je bent verdrietig en zoek tips om hier weer bovenop te komen. De gouden tip? Houd jezelf bezig! Door je op te sluiten op je kamer ga jij alleen maar piekeren. Je hebt niemand om mee te kletsen en jouw gedachtes maken overuren door in die negatieve spiraal te blijven. Wanneer je verdrietig bent is het juist belangrijk om erop uit te gaan. Drink samen met een vriendin een goed glas wijn, ga de tuin doen of ga een rondje joggen. Hierdoor heb jij geen tijd om aan jouw verdrietige gevoel te denken.

#4 Vraag om hulp

Of we nou verdrietig zijn zonder reden of niet, het is belangrijk om er snel weer bovenop te komen. Verdrietige gevoelens kunnen zelfs doorslaan in een depressie wanneer je er te lang mee zit. Vraag daarom om hulp. Praat er met je naasten over of kies ervoor om naar je huisarts te gaan. Een luisterend oor kan soms de oplossing zijn voor jouw verdriet. Soms is het verdriet al in zo’n ver stadium dat het lastig wordt om er zelf weer uit te komen. Overweeg dan om langs een therapeut of je dokter te gaan.

#5 Plan een moment voor jezelf

We hadden het er net over dat het helpt om jezelf bezig te houden, hieronder valt ook een momentje voor jezelf. Intens verdrietig zijn resulteert al snel in grote vermoeidheid, trek dus op tijd bij jezelf aan de bel. Ga niet over je grenzen heen en las een ontspanmomentje in. Staan jouw gedachtes niet naar die drukke agenda van aankomend weekend? Cancel dan wat plannen! Dit ontspanmoment vul jij in op de manier waarvan jij zelf denkt dat dit gaat werken.

#6 Het komt goed

Bedenk altijd bij jezelf ‘’na regen komt zonneschijn’’. Hoe naar de situatie ook op dat moment is, er komen heus wel weer pieken in je leven. Tevens maakt verdriet jou ook sterker als persoon, zo kan je makkelijker obstakels trotseren in je leven.