De anticonceptiepil wordt door veel vrouwen gebruikt als voorbehoedsmiddel. Het is de ideale uitkomst om je menstruatie zelf te plannen en zwangerschappen te voorkomen. Toch worden er al jaren fabels over de pil de wereld ingeroepen. Dit kan best verwarrend zijn, daarom hebben wij de grootste anticonceptiepil fabels en feiten op een rij gezet. Lees ze hieronder!

Nadelen anticonceptiepil

Fabel: De pil beschermt tegen SOA’S

Waar veel vrouwen de fout mee in gaan, is om te denken dat de anticonceptiepil je beschermt tegen SOA’S. Wat doet de pil dan wel? Het beschermt je alleen tegen eventuele zwangerschappen. Wanneer je wisselende sekspartners hebt, is het belangrijk om zowel een condoom te gebruiken en een pil te slikken.

Fabel: Het kan geen kwaad als je een pil vergeet

Wanneer werkt de pil? De anticonceptiepil is alleen betrouwbaar als je hem met regelmaat slikt. Wanneer er meer dan 36 uur tussen twee pillen zit, ben je niet meer volledig beschermt. Het is belangrijk dat je de pil op een vast tijdstip slikt. Dat je een keer een pil vergeet kan gebeuren! Wanneer er nog geen twaalf uur tussen zit, tussen je vaste slik-tijd en het moment dat je erachter komt, kan je de pil nog slikken. Twijfel je toch? Raadpleeg dan je huisarts en gebruik sowieso een extra voorbehoedsmiddel.

Fabel: Het is slecht voor je om de pil door te blijven slikken

Het is niet schadelijk voor je lichaam om de pil langere tijd door te slikken. Hoe werkt de pil normaal gesproken? Je slikt gedurende drie weken op een vast tijdstip de pil en last dan een stopweek in, hierin word jij ongesteld. Je plant dus zelf je menstruatie. Veel vrouwen kiezen ervoor om de ongesteldheid lange tijd uit te stellen en slikken de pil door. Veel mensen zeggen dat dit slecht voor je lichaam is maar dat is dus een fabel. Het baarmoederslijmvlies blijft dun waardoor jij ook niet ongesteld hoeft te worden. Het is een natuurlijk proces dat de pil in werking zet, maar dit sla je dan een keer over.

Feit: Je kan te maken hebben met stemmingswisselingen

Nadelen van de pil kunnen zijn dat jij je neerslachtig of zelf depressief kan gaan voelen. Door de hoeveelheid hormonen, kan jouw lichaam van slag raken en krijg je stemmingswisselingen door de pil. Bij iedere vrouw is dit anders maar het kan te maken hebben met een te hoog gedoseerde pil. Raadpleeg hiervoor jouw huisarts. Zij kan jou een pil geven met minder hormonen of jou adviseren een ander anticonceptiemiddel te gebruiken.

Feit: Gewichtstoename pil

Dit feitje is niet van toepassing op iedere vrouw. Het kan voorkomen dat je aankomt wanneer je de pil gaat gebruiken. Door de hormonen in de pil, kan jouw lichaam meer vocht vasthouden. Het komt ook vaak voor dat de eetlust bij vrouwen groter wordt. Ook dit heeft te maken met een bepaald soort hormoon in de pil.

Feit: De pil is minder betrouwbaar bij diarree en braken

Ondanks dat de pil veel voordelen heeft, heeft het ook een aantal nadelen. Zo is de anticonceptiepil niet meer betrouwbaar wanneer jij last hebt diarree of braken. De pil is na vier uur ingewerkt. Dus wanneer jij in die tijd last hebt gehad van buikloop of overgeven is het verstandig om een extra pil te slikken. Ook kan een extra voorbehoedsmiddel dan geen kwaad.