Wat is er vervelender dan ingegroeide haren? Zeker nu de warmere dagen er weer aankomen, willen we het liefst onze benen showen. Alleen kunnen we best wel onzeker worden wanneer we last hebben van ingegroeide haren. Het ziet er niet zo mooi uit en het voelt ook niet fijn, daarom hebben wij voor jou een aantal tips op een rij gezet om ingegroeide haren te voorkomen.

Ingegroeide haren voorkomen

#1 Nat scheren

Een veelgemaakte fout wat tot ingegroeide haren leidt, is om droog te scheren. Wellicht heb je veel haast en wil je nog snel je benen scheren voordat je de deur uitgaat, alleen doet dit niet veel goeds. Droge haren zijn veel stugger waardoor ze er niet makkelijk uitgaan. Hierdoor heb je veel meer kans op ingegroeide haren. Scheer daarom altijd met water, natte haren gaan makkelijker mee.

#2 Vermijd botte scheermesjes

De grootste boosdoener bij ingegroeide haren, zijn botte scheermesjes. De haren worden niet mooi doormidden gebroken wanneer je met een bot mesje scheert. Hierdoor blijven de haartjes met een dun uiteinde onder de huid waardoor ze minder makkelijk naar buiten kunnen groeien via de poriën. Gebruik daarom ook nooit een wegwerpscheermes vaker dan 1 of 2 keer, hierna zijn ze meestal botter dan bot. Ingegroeide haren kan je voorkomen door een vlijmscherp scheermes te gebruiken.

#3 Scheer niet te glad

Het is logisch dat je het liefst een zo glad mogelijk resultaat wilt, alleen zorgt dit wel sneller voor ingegroeide haren. De haren onder de huidoppervlakte breken sneller af wanneer je telkens over hetzelfde stuk huid gaat. Grote kans dat de haartjes hierdoor naar binnen groeien. Het is daarom beter om een super klein stukje uit de huid te laten steken, hierdoor hoeven ze niet hun weg naar buiten te zoeken.

Het voorkomen van ingegroeide haren kan ook door je benen te harsen in plaats van te scheren. Lees hier wat de voor- en nadelen van harsen zijn.

#4 Scrub je huid

Je dode huidcellen verdwijnen wanneer jij je huid regelmatig scrubt. Hierdoor heb je minder last van verstopte poriën, die ervoor zorgen dat de haren moeilijk door de huidoppervlakte heen kunnen groeien. Ingegroeide haren kan je ook makkelijk voorkomen door je huid te verzachten met bijvoorbeeld een olie. Je huid wordt hierdoor ontzettend zacht waardoor de haartjes heel makkelijker eruit gaan.

#5 Scheer met je haargroei mee

Door tegen de haargroei in te scheren heb je veel sneller kans op irritatie, ontstekingen, beschadigingen en dus ook ingegroeide haren. Het resultaat is hierdoor wel gladder maar de consequenties zijn vaak wel groter. Zelfs de ingroei kan hierdoor veranderen, wat je huid onrustig maakt. Scheer daarom altijd met de haargroei mee.

#6 Vermijd meerdere mesjes

Als je een scheermes met meerdere mesjes gebruikt, breek je jouw haren op verschillende manieren af. Je scheert meerdere malen met deze drie- of vierdubbele mesjes over de huid waardoor ze slordig worden afgebroken. Dit zorgt weer voor ingroei, gebruik daarom altijd een enkel mesje voor het mooiste resultaat.

Wat is er nog meer te doen tegen ingegroeide haren? Het antwoord is erg simpel, de verzorging van je huid is het allerbelangrijkste. Lees hier hoe jij je huid het beste kan verzorgen na het waxen of scheren.