Keelpijn, hoofdpijn, hoesten en koorts. Het zijn symptomen die helaas geregeld voorkomen tijdens de winter. Ziek zijn hoort erbij, maar is natuurlijk alles behalve prettig. Met deze tips voorkom je dat jij deze winter ziek in bed belandt. 

Winter

1. Rust

Wanneer je voldoende rust neemt verklein je de kans om ziek te worden enorm. Een uitgerust lichaam -en hiermee een optimaal presterend immuunsysteem- beschermt je het beste tegen griep en verkoudheid. Ga dan ook op tijd naar bed en zorg voor minimaal 7 tot 8 uur slaap per nacht. Zéker in de winterperiode.

2. Beweeg

Onderzoek toont aan dat dagelijks minimaal 30 minuten wandelen een positieve invloed heeft op het immuunsysteem. Beweging is het krachtigste middel tegen ziekte. Zon en frisse lucht doen wonderen en dragen bovendien bij aan een goed humeur.

3. Vermijd stress

Stress is een belangrijke factor in het ontstaan van ziekte. Wanneer je gestrest bent, vraag je veel van je lichaam. Deze negatieve energie gaat ten koste van onze gezondheid, waardoor je bevattelijk bent voor griep en verkoudheid. Vermijd stress dan ook zo veel mogelijk en focus je op positieve zaken.

4. Blijf uit de buurt van kinderen

Kinderen zijn vaker ziek dan volwassenen. Op jonge leeftijd is nog weinig immuniteit opgebouwd tegen infecties, waardoor kinderen bevattelijk zijn voor griep en verkoudheid. Er hoeft maar iets in de lucht te hangen en het is weer zo ver. Dit terwijl de meeste virussen en bacteriën op volwassenen helemaal geen invloed meer hebben. Heb je zelf kinderen of kom je er veel mee in aanraking door bijvoorbeeld je werk? Voorkom besmetting via zo’n kleintje dan door regelmatig hun handjes én die van jezelf te wassen.

5. Neem een massage

Massages zijn goed voor lichaam en geest. Buiten het feit dat je spieren ontspannen, draagt een massage van 20 minuten ook bij aan verlaging van de hoeveelheid cortisol in ons lichaam. Cortisol wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Zoals we eerder al opmerkten moet stress vermeden worden om ziekte te voorkomen. Vanaf nu heb je dan ook een goede reden om regelmatig een massage in te plannen.

6. Hygiëne en ventileren

Door je huis goed schoon te houden, voorkom je verspreiding van bacteriën. Vergeet deurklinken, afstandsbedieningen en telefoons niet; deze zijn vaak viezer dan het toilet! Ventileer de ruimtes in huis continue. Frisse lucht is gezond en verkleint de kans op virussen en infecties.

7. Drink

Zorg voor voldoende hydratatie. Drink veel water of thee. Kies het liefst een soort die veel antioxidanten bevat, zoals groene thee. Naast water en thee mag ook een glaasje rode wijn niet ontbreken. Een rood wijntje op z’n tijd is goed voor hart en bloedvaten en helpt je ontspannen, wat dan weer goed is voor het verlagen van het stresslevel.