We hebben er allemaal wel eens last van, een vervelend onderbuik gevoel wat te danken is aan stress. Ondanks dat we er ons niet altijd van bewust zijn dat we stress met ons meedragen, heeft het wel invloed op onze gezondheid. Maar waarom maken we ons zo druk, zelf om de kleinste dingen, en hoe komen we van dit stressgevoel af? Lees het hieronder.

Stress doet meer met je lichaam dan je zou denken. Zonder dat we het doorhebben, stressen we de hele dag door over de kleinste dingen. Denk aan irritaties zoals files, een uitgelopen afspraak of beginnen bij een nieuwe baan. De ene persoon kan dit stressgevoel snel loslaten en de ander heeft er langer last van.

Mindfulness

Vaak maken we ons druk om dingen wat helemaal niet nodig is. Je vreest voor een nare situatie die nog moet komen of bedenkt al de ergste scenario’s tijdens een file, als je misschien daardoor te laat komt op je afspraak. Ga bij jezelf eerst na of jij invloed hebt op deze situatie waarom je stress krijgt. Hoe graag je het ook zou willen, de file kan jij echt niet oplossen. Als je je afspraak hierdoor niet haalt, is dat pure overmacht. Ook bestaan er mindfulness apps waarbij je oefeningen kan doen om te ontspannen.

Neem niet te veel hooi op je vork

Stress kan ook veroorzaakt worden omdat je te druk bent. Je hebt een hoop verplichtingen en legt de lat erg hoog voor jezelf. Denk bij jezelf na of je uit al deze verplichtingen wel voldoening haalt. Als je tot de conclusie komt dat dat niet zo is, kijk dan waar je mogelijk projecten en afspraken kan schrappen. Maak bijvoorbeeld meer tijd voor jezelf en ga dingen doen die jij al langere tijd op je lijstje had staan.

Ontspan

Bij een stresssituatie maakt je lichaam adrenaline aan. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog, je spieren spannen zich aan en je hart gaat sneller kloppen. Als je aanvoelt dat dit stressgevoel weer naar boven komt, zoek dan iets waarvan jij ontspant. Begin met een serie op Netflix, ga in bad, maak je lievelingseten of start een shopsessie. Dit zorgt ervoor dat je afgeleid bent en even niet aan dat stressgevoel denkt.

Ook zijn er bij de drogisterij een aantal homeopathische middelen te verkrijgen wat de stress zou moeten verminderen. Als je langdurige stress voelt en het heeft grote invloed op je gezondheid, kan je het beste je huisarts raadplegen.