In een drukke periode op je werk of school kan het nog wel eens voorkomen dat jij jezelf voorbij rent. Eigenlijk heb je geen energie meer over maar alsnog drijf jij je jezelf tot het uiterste. Dit zijn symptomen dat jij te veel hooi op je vork neemt. Benieuwd welke tekenen hier nog meer op duiden? Wij hebben ze voor jou op een rij gezet.

Teveel stress op werk gevolgen

#1 Een uitpuilende agenda

Hoe herkenbaar is het dat je vriendinnen jouw uitnodigen voor een gezellig avondje maar jij eigenlijk nog een hele to-do list van je werk hebt? De komende drie maanden zit je bij wijze van spreken helemaal volgepland en ruimte voor een adempauze is er ook niet echt. Absoluut een teken dat jij teveel hooi op je vork neemt.

#2 Je vindt het lastig om “nee” te zeggen

Kan jij je het nog herinneren wanneer je voor de laatste keer “nee” hebt gezegd? Wellicht heb je het gevoel dat “nee” zeggen ongemotiveerd overkomt op je werk of school, maar dat is het totaal niet. Het is niet gek dat je op een bepaald punt je handen al vol hebt aan andere projecten.

#3 Deadline stress

Door te veel hooi op je vork te nemen is het niet gek dat je omkomt in de deadlines. Al het werk dat jij in handen neemt moet wel op een gegeven moment af zijn en dat kan zorgen voor te veel stress. Ondanks dat jij ieder project succesvol wil afronden, gaat dat niet altijd. Er zitten nou maar eenmaal 24 uur in een dag en op een gegeven moment is jouw energie ook op.

Symptomen van te veel stress:

  • Voortdurende vermoeidheid
  • Prikkelbaar
  • Emotioneel
  • Geen eetlust
  • Energieloos

#4 Je levert half werk

Wanneer je veel projecten aanneemt, is het niet gek dat jij teveel stress op het werk ervaart. Hierdoor gaat alleen wel jouw productiviteit achteruit omdat het lastig voor je wordt om je aandacht er volledig bij te houden. Je komt namelijk om in je eigen gedachtes en bent alleen maar bezig met oplossingen bedenken hoe je het gaat afkrijgen. Dat jij je hierdoor uitgeblust gaat voelen is niet gek. Dit heeft alleen wel negatieve gevolgen voor je projecten omdat je er niet helemaal met je hoofd bij bent.

#5 Je bent snel geïrriteerd

Doordat jouw hoofd overuren maakt, verdwijnt jouw energie als sneeuw voor de zon. Hierdoor raak je ongemotiveerd en snel geïrriteerd. Wellicht heeft het er ook mee te maken dat jij slecht slaapt omdat je teveel stress hebt. Het is dan ook niet gek dat jij je gevoelens uit op de mensen in je omgeving. Pas er alleen wel voor op dat jij hen niet afstoot, zij kunnen er tevens niks aan doen.

#6 Je ervaart geen leuke momenten meer

Stress op je werk is een veelvoorkomende situatie. Soms ontkom je daar helaas niet aan. Het is wel belangrijk dat jij je werk en thuis goed kunt scheiden. Zodra je thuiskomt is het dan ook belangrijk dat jij kunt ontspannen en leuke dingen kunt gaan doen. Heb jij het gevoel dat je niet meer kunt ontspannen en genieten van jouw dagelijkse bezigheden? Dat kunnen dan tekenen zijn waaraan je ook een burn out kunt herkennen. Wanneer de situatie te heftig wordt, kan je het best contact opnemen met je huisarts.