Veel mensen komen op een bepaald punt in hun leven in aanmerking met een narcist. Wellicht is dat een collega, klasgenoot, familielid of zelfs je partner. Het vervelende is dat narcisten vaak een handleiding hebben hoe je met hen moet omgaan. Heb jij last van zo’n persoon in je leven en wil jij leren omgaan met narcisme? Wij hebben een aantal effectieve tips op een rij gezet.

hoe kan je omgaan met narcisme?

Wat is narcisme?

Een narcist is iemand die zichzelf op de eerste plaats zet. In veel gevallen is dat geen slechte eigenschap maar in dit geval wel. Deze persoon walst namelijk over andere mensen heen en is erg manipulerend. Een gezonde relatie aangaan met een narcist is dan ook bijna onmogelijk omdat deze persoon vaak niet het beste met jou voorheeft, maar alleen met zichzelf. Omgaan met een narcist is daarom ook erg lastig.

#1 Laat je niet kleineren

In de meeste gevallen zijn narcisten zelf vaak erg onzeker. Dit willen ze absoluut niet aan de buitenwereld laten zien en kleineren daarom al snel mensen in hun omgeving. Dit om zo beter uit de verf te komen en zichzelf sterker te laten voelen. Trek je hier absoluut niet iets van aan en laat je niet kleineren. Niemand heeft het recht om jou een minderwaardigheidscomplex te geven. Dit is namelijk een vorm van omgaan met verborgen narcisme.

#2 Ga geen confrontatie aan

Hoe moet je omgaan met een narcist? Het belangrijkste is om niet de confrontatie aan te gaan. Dit heeft namelijk absoluut geen zin. Een narcist is er heilig van overtuigd dat hij/zij altijd gelijk heeft en kan dan ook niet zijn ongelijk toegeven. Wanneer je met een narcist in een conflict raakt, is de beste oplossing om het er in het ene oor te laten ingaan en het andere oor eruit.

#3 Vat het niet persoonlijk op

Hoe kan je omgaan met bijvoorbeeld een narcistische moeder? Het is toch je familie en diegene uit je leven bannen is erg moeilijk. Probeer het je allereerst niet persoonlijk aan te trekken. Ondanks dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan, moet je dat toch proberen. Een narcist doet er alles aan om zijn/haar zin door te drijven, ook al gaat dat ten koste van zijn/haar familie. De beste tip om te leren omgaan met een narcist, is om zoveel mogelijk afstand te houden. Jij bent namelijk niet het probleem. Dat is de narcist.

#4 Een narcist verandert niet

Hoe omgaan met een narcist is een lastige vraag. Zulke personen veranderen namelijk nooit. Zij zullen bijvoorbeeld nooit gaan inzien wat zij verkeerd doen en zullen dan ook snel in de slachtofferrol springen. Zie een narcist als een klein kind. Kleine kinderen manipuleren en liegen ook om hun zin te krijgen. Het enige verschil tussen een kind en een narcist, is dat een kind (meestal) leert dat dit niet de juiste manier is.

#5 Verwacht niet te veel

Omgaan met een narcistische partner is een heftige situatie. In de meeste gevallen is het namelijk erg moeilijk om een relatie aan te gaan met zo’n persoon. Hij/zij onderneemt alleen maar acties vanuit zijn/haar eigen belang en kan jou daarmee erg kwetsen. Verwacht daarom ook niet te veel van een narcist. Wanneer je te lang blijft hopen op een vorm van liefde, word je op den duur alleen maar teleurgesteld. Een narcist is namelijk niet in staat op empathisch te handelen. In deze situatie is het beter om de relatie te beëindigen.

#6 Praat met ze mee

Hoe omgaan met een narcist op het werk? Probeer je niet te veel van zijn/haar gedrag aan te trekken en praat simpelweg met diegene mee. Naast dat jullie collega’s zijn hebben jullie geen emotionele band, dus probeer het beste van de situatie te maken. Door met een narcist mee te praten, laat je diegene in zijn waarde en dat is nou net wat ze willen. Alle problemen in hun leven worden namelijk altijd veroorzaakt door anderen, dat denken ze althans. Ervaar jij grote problemen op je werk doordat je te maken hebt met een narcist? Meld dit dan absoluut bij je baas.

#7 Trek een grens

Mensen uit je leven zetten is een heftige en lastige stap. Toch is het in sommige situaties de beste oplossing. Zo ook bijvoorbeeld wanneer een narcist jouw leven overneemt. Je krijgt een negatief zelfbeeld, je bent vaak chagrijnig en je voelt je ingesloten door die persoon. Het beste is dan om vaarwel tegen die persoon te zeggen.