De Coronacrisis is een tijd die veel stress en angst met zich mee kan brengen. Wellicht zit je even zonder een baan en de dagelijkse structuur die je had, is zo goed als weg. Helemaal niet gek dat jij in deze situatie angstig bent. Daarom hebben wij ook een aantal tips op een rij gezet hoe je het beste kunt omgaan met stress en angst.

Omgaan met angstaanvallen

#1 Accepteer de situatie

Hoe om te gaan met stress in deze tijd? Accepteer de situatie. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan maar het is wel de basis om je gevoelens onder controle te krijgen. Hoe erg deze Coronacrisis ook is, niemand heeft er grip op. Dit is een geval van pure overmacht en de hele wereld staat hiermee buitenspel.

#2 Accepteer jouw gevoelens

Stress, vermoeidheid of angst: het zijn allemaal kwaaltjes die deze tijd met zich mee brengt. De wereld staat als het ware in de fik en niemand heeft er grip ook. Helemaal niet raar ook dat jij je in deze tijden niet optimaal voelt. Accepteer voor jezelf dat deze tijden stress en paniek veroorzaken. Vecht hierbij ook niet tegen je gevoelens maar laat het juist over je heen komen. Hoe harder jij tegen je gevoelens vecht, des te heftiger deze gevoelens er over een tijdje uitkomen.

#3 Lees niet alles

Omgaan met angst gedachten is een lastige situatie. Allereerst is het belangrijk dat je niet alle informatie omtrent het coronavirus moet geloven wat je online leest. Er wordt namelijk ook veel incorrecte informatie verspreidt, wat wellicht bij jou resulteert in stress en angst. Focus je daarom alleen op betrouwbare bronnen waarvan je 100 procent zeker weet dat de informatie klopt. Denk hierbij aan bronnen zoals het RIVM, het Rode Kruis of NOS.

#4 Zorg goed voor je lichaam

Wat te doen tegen stress en angst? Het is erg belangrijk om in deze heftige tijden goed voor jezelf te zorgen. Daarmee bedoelen we dat je op tijd je rust momenten moet inlassen. Ook is gezonde voeding, een goede nachtrust en beweging essentieel in deze tijd. Werk jij deze periode vanuit huis en voel je dat je even toe bent aan een pauze? Luister dan ook goed naar je lichaam en ga bijvoorbeeld een uurtje op de bank liggen. Wanneer je niet op tijd je rust inlast, kan dit uiteindelijk resulteren in angstaanvallen door de stress.

#5 Zorg voor structuur

Een grote probleemfactor waarom mensen last krijgen van stress en paniekaanvallen, is dat hun dagelijkse structuur is weggevallen. Sommige mensen hebben nou eenmaal structuur nodig in hun leven om goed te kunnen functioneren en nu is dat grotendeels weggevallen. Ook is het een angstige gedachte dat niemand weet hoelang deze situatie gaat duren. Maar hoe kan je dan omgaan met deze angst? Breng voor zover het kan zelf weer structuur in je leven. Sta bijvoorbeeld op een vast tijdstip op, schrijf voor jezelf op wat je voor school/werk moet doen en plan alvast je maaltijden in.

#6 Zoek alternatieve activiteiten

Hoe ga je om met stress? Het kan bijvoorbeeld best een benauwend gevoel zijn dat je de komende tijd nauwelijks meer je vrienden kunt zien. Ondanks dat veel activiteiten nu niet meer mogelijk zijn, kan je natuurlijk altijd wat alternatieven bedenken. Plan een skype-avond met je vrienden, ga een stuk wandelen met je partner of kook een heerlijk driegangenmenu.

#7 Ontspanningsoefeningen

Leren omgaan met angst kan je door ontspanningsoefeningen te doen. Download bijvoorbeeld een mindfulness app en neem er ook echt de tijd voor. Ze leren jou bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met stress door ademhalingsoefeningen te doen. Is mindfulness niks voor jou? Doe dan iets waarbij jij kunt ontspannen. Wellicht is dat door te Netflixen of even een rondje hard te lopen.

Hulplijn

Omgaan met angst en depressie is in deze tijden niet makkelijk. Heb jij advies of extra hulp nodig omtrent het coronavirus? Dan kan jij contact opnemen met de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888).