We kennen het allemaal wel: je hebt een flinke work-out gedaan en de volgende dag kun je haast niet meer bewegen door de spierpijn. Spierpijn is natuurlijk een goed teken, want dat betekent dat je de oefeningen goed hebt uitgevoerd. Echter voelt spierpijn allesbehalve fijn. Vooral als je al snel weer een nieuwe sportsessie gepland hebt, zit je hier echt niet op te wachten. Maar wat doe je tegen spierpijn? Wij geven jou wat goede tips tegen deze vervelende spierpijn. 

Heb jij vaak spierpijn? Dan weet je vast als geen ander hoe het voelt dat je zowat de trap niet meer op komt en ook al tijdens het lachen, hoesten of niezen de pijn aan je buikspieren voelt. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk van deze vervelende spierpijn afkomen. Vraag jij jezelf ook af wat er te doen is tegen spierpijn? Lees snel verder, want om spierpijn te verhelpen moet je onderstaande tips goed in je achterhoofd houden. 

Blijf in beweging

Misschien verwacht je deze tip niet helemaal, maar toch is het een goede om te onthouden. Als je spierpijn hebt, is het goed om toch te blijven bewegen. En nee, hiermee bedoelen we niet dat je direct een hele work-out moet gaan doen. Je spieren moeten tenslotte ook tijd krijgen om te rusten. Het is echter niet goed om de gehele dag op de bank te ploffen en hier niet meer vanaf te komen, want vanaf het moment dat je dan opstaat voelt de spierpijn waarschijnlijk nog vele malen erger. Ga daarom bijvoorbeeld een stukje lopen of fietsen of doe wat rek- en strekoefeningen. Zo wordt de doorbloeding van jouw spieren verhoogd en herstellen deze sneller.

Koelen

Als je net klaar bent met sporten en vrijwel direct al wat spierpijn voelt opkomen, is het een goed idee om je spieren even te koelen. Op deze manier voorkom je dat het gaat ontsteken, en zorg je ervoor dat de mate van pijn minder wordt. 

Neem een warme douche of warm bad

Wat ook helpt tegen spierpijn? Het nemen van een warme douche of warm bad. Doe dit niet direct na de training, maar wacht een paar uurtjes. Wanneer je spierpijn hebt en je een warme douche of warm bad neemt, krijgt jouw spierweefsel een snellere doorbloeding. Zo ontspannen jouw spieren en herstellen deze ook een stuk sneller. Af en toe een warm douche of warm bad kan er dus voor zorgen dat jij binnen no time weer helemaal de oude bent. Dat wordt weer een sportsessie inplannen!

Massage

Wat is er te doen tegen die hevige spierpijn in je benen, armen, nek, buik of billen? Nou, wat hier in ieder geval goed tegen helpt is een massage. Een massage kan er namelijk voor zorgen dat jouw spierpijn verlicht wordt, omdat de spieren door middel van een massage goed worden losgemaakt. Ook hiervoor geldt, dat de doorbloeding van de spieren op deze manier wordt verhoogd, en dat de spieren sneller zullen herstellen. Heb je echt overal spierpijn en wil je graag gemasseerd worden? Dan kun je altijd even langs gaan bij een professionele masseur. Houd er hierbij wel rekening mee dat je flink gemasseerd gaat worden, wat in de eerste instantie wat pijn kan doen aan jouw spieren. Als jij een partner hebt die jou graag massages geeft, is dit natuurlijk ook een goede optie. Heb je spierpijn op een plek waar je zelf gemakkelijk bij kan? Dan kun je ook zelf zo nu en dan even je spieren masseren!

Of het nu gaat om de spierpijn in je bovenbenen, billen, armen, nek of buik: door middel van een massage kan je deze spierpijn snel verhelpen. 

Pijnstillers

Wat kun je doen tegen extreme spierpijn, waarbij je bijna niets kan uitvoeren zonder dat je enorm veel spierpijn hebt? Het nemen van pijnstillers. Maak hier echter absoluut geen gewoonte van, door iedere keer een pijnstiller te nemen wanneer je een beetje spierpijn voelt opkomen. Wanneer je echt extreme spierpijn hebt, kun je kiezen voor een pijnstiller als bijvoorbeeld ibuprofen of gewoon een paracetamol. Verwacht echter niet dat jouw spierpijn dan voor een hele lange tijd wegblijft. Zodra deze pijnstiller weer is uitgewerkt, kun je nog steeds veel last hebben van spierpijn. Ga dan ook echt niet iedere keer weer opnieuw een pijnstiller nemen, maar probeer zo nu en dan wat andere opties om van je spierpijn af te komen. 

Spierpijn voorkomen

Hoe voorkom je spierpijn? Dat is misschien een vraag die je jezelf stelt als je die spierpijn helemaal zat bent en niet zo vaak meer wilt hebben. Er zijn dan ook een aantal tips die je in je achterhoofd kunt houden om spierpijn voortaan meer te voorkomen. De belangrijkste hiervan zijn onder andere het hebben van een goede warming-up en cooling-down, zorgen voor goede voeding (eiwit- en koolhydraatrijke maaltijd) en het drinken van voldoende water. Daarnaast is het altijd belangrijk om goed in de gaten te houden wat je lichaam wel of niet wil en aankan. Ga niet te hard van stapel, en bouw jouw sportsessies rustig op met een geschikt trainingsschema. Daarnaast is het ook belangrijk dat je een goede nachtrust hebt.

Er zijn dus best wat tips om ervoor te zorgen dat jouw spierpijn wordt verminderd en hoe je het de volgende keer zelfs zou kunnen voorkomen. Luister in ieder geval altijd goed naar jouw eigen lichaam!