Permanente make-up is make-up die wordt aangebracht met een methode die lijkt op tatoeëren. Alle make-up die je normaal gesproken met een potloodje aanbrengt, kan ook met permanente make-up worden aangebracht.

Het is bijvoorbeeld mogelijk om je wenkbrauwen bij te tekenen of om eyeliner of lipliner aan te laten brengen.  Het wordt in de meeste gevallen niet vergoed door je verzekeraar.

Permanente make-up

Permanente make-up blijft één tot vier jaar zitten. Hoe snel het vervaagt, is afhankelijk van je huidtype. Je kan ervoor kiezen om de make-up bij te laten werken zodra het begint te vervagen.

Permanente make-up is niet nieuw. In Nederland wordt het sinds 1988 toegepast. In Korea en Amerika was het al langer bekend. Een van de eerste boeken over permanente make-up verscheen rond 1978.

Permanente make-up wordt ook wel eens afgekort als PMU.

Wat Voor Type Permanente Make-up Heb Je?

Permanente make-up kan op verschillende manieren gebruikt worden. Je kan bijvoorbeeld:

  • Je wenkbrauwen laten bijtekenen;
  • Rouge aan laten brengen;
  • Je lippen voller laten maken;
  • Lipliner aan laten brengen;
  • Eyeliner aan laten brengen;
  • Littekens laten camoufleren;
  • Hoofdhaar simulatie laten aanbrengen;
  • Een tepelhof laten namaken na een borstamputatie.

De kosten van permanente make-up liggen bij de verschillende praktijken tussen de €200 en €500. Het is maar net wat voor type make-up je permanent wilt laten zetten.

Is Permanente Make-up Hetzelfde Als Tatoeëren?

De methode waarmee permanente make-up wordt aangebracht, lijkt op tatoeëren. Maar het is niet hetzelfde. Een tatoeage wordt namelijk in het onderhuids bindweefsel geplaatst, waardoor het niet vervaagt en heel je leven lang blijft zitten.

Permanente make-up wordt minder diep in je huidlagen aangebracht, in de lederhuid. Daardoor is het iets minder pijnlijk om permanente make-up aan te brengen. Maar hierdoor vervaagt de pigmentatie na een tijdje.

Onder andere ultraviolet licht en het natuurlijke vernieuwen van je huid zorgen ervoor dat er steeds een beetje pigmentatie verdwijnt.

Permanente Make-up Behandeling

Permanente make-up wordt meestal in twee of drie behandelingen aangebracht. De make-up die je wilt laten aanbrengen, wordt eerst op je huid getekend. Als het ontwerp je bevalt, wordt het pigment in je huid aangebracht.

Net na de behandeling is de permanente make-up meestal iets donkerder dan de bedoeling is. Dit komt doordat de opperhuid dan ook vol met pigment zit. De opperhuid wordt echter snel vernieuwd en na een dag of vier verdwijnt het teveel aan pigmentatie.

Hierna zal de permanente make-up juist weer iets lichter zijn dan uiteindelijk de bedoeling is. Na ongeveer vier weken, vindt de tweede behandeling plaats. Als de vorm of de kleur nog niet helemaal goed was, kan dit bij de tweede behandeling gecorrigeerd worden.

Als een derde behandeling nodig is, vindt deze weer zo’n vier weken na de tweede behandeling plaats.Deze vier weken tussen de behandeling zijn nodig, zodat de opperhuid zich in de tussentijd weer helemaal kan herstellen. Als je wat ouder bent, duurt het wat langer voor je opperhuid hersteld is.

Daarom kan er dan het beste vijf tot zes weken gewacht worden tussen de verschillende behandelingen.

De eerste dagen na de behandelingen, kan je last krijgen van korstjes of schilfers. Deze verdwijnen normaal gesproken vanzelf weer.

Kan Aanbrengen Van Permanente Make-up Pijn Doen?

Het aanbrengen van permanente make-up kan pijnlijk zijn. Daarom kan er gekozen worden voor een verdoving. Om de huid te verdoven, wordt een speciale crème gebruikt, genaamd lidocaïne-prilocaïnecrème.

Deze crème is alleen op recept verkrijgbaar en wordt ongeveer een uur voor de behandeling op de huid aangebracht.

Waar Je Op Moet Letten Bij Permanente Make-up?

Permanente make-up is… permanent. Ook als het je niet bevalt, zit je er toch minimaal een paar jaar aan vast.

Als je kiest voor permanente make-up, loop je het risico dat je een infectie oploopt. Infecties kunnen zowel door de naald, als door de inkt zelf veroorzaakt worden.

Permanente make-up kan allergische reacties veroorzaken. Normaal gesproken, laat je een product gewoon staan als je er allergisch voor blijkt te zijn.

Permanente make-up zit echter onder je huid, waardoor je lange tijd last kan houden van de allergische reactie.

Het is dus belangrijk om met de specialist te overleggen over de mogelijkheden. In google kun je adressen vinden waar je permanente make-up kunt laten zetten.

Als je een praktijk hebt gevonden welke permanente make-up kan zetten let dan goed op dat deze praktijk goed te boek staat. Neem contact met ze op en lees reviews op internet alvorens je een permanente make-up behandeling ondergaat.