Iedereen kent het gevoel wel dat je in de middag weg dommelt, je ogen worden zwaarder of dat je niet meer kan stoppen met gapen. Even een powernap doen klinkt dan ook als een heel goed plan. Vaak drinken we in zo’n situatie eerder een kop koffie in plaats van een dutje te doen. Maar het is bewezen dat een middagdutje meer wonderen voor je doet dan jij zou denken.

#1 Je hebt meer energie

Het is niet gek dat je energie in de middag op begint te raken. Vaak ben je al sinds een uur of zeven wakker en je lichaam moet nu eenmaal ook bijtanken. Een powernap van 15 á 20 minuten kan al genoeg zijn om je jezelf weer even op te laden. Zodra je weer wakker wordt voel jij je een stuk vrolijker en opgewekter. Zo ben jij productiever en heb je een fijnere dag.

#2 Je wordt creatiever

Je bent bezig met een school- of werkopdracht en je zit eigenlijk al een half uur voor je uit te staren omdat je geen inspiratie hebt. Je voelt je suf en je kan eigenlijk niet meer helder nadenken. De enigste gedachte die bij jou als muziek in je oren klinkt, is je warme bed. Deze reden sluit aan op reden 1 want doordat je meer energie van een powernap krijgt, betekent dat ook dat je er creatiever van wordt. De Engelse professor Richard Wiseman heeft onderzocht dat de stofjes die jij in je slaap aanmaakt, positief zijn voor het aanzetten van je creatieve proces.

#3 Het voorkomt ziektes

Door te slapen hou je ziektes en ontstekingen onder controle. Als je te weinig slaapt heb je minder ontstekingsremmers in je bloed waardoor je sneller bijvoorbeeld een griepje krijgt. Door bij te slapen maak je deze stof juist weer aan. Zo werkt het ook als je al ziek bent, het beste medicijn is dan vaak om veel uit te rusten en te dutten.

#4 Je bloeddruk daalt

Het is bewezen dat de bloeddruk bij mensen omlaag gaat die een dutje doen. Een hoge bloeddruk wordt vaak veroorzaakt door stres en als je gaat slapen, ontspant je hele lichaam. Als je na je powernap wakker wordt, voel je ook dat je een stuk minder gestrest bent. Goed voor je gezondheid en het vermindert ook nog eens je stres.