Het liefst willen we dat ons leven altijd op rolletjes loopt. Helaas gaat dat niet en zijn er altijd periodes dat sommige omstandigheden wat moeilijker gaan. Je schoolcijfers zijn niet al te best of je moet met een flinke tegenslag op je werk dealen. Maar hoe ga je eigenlijk met tegenslagen om? Wij hebben een aantal manieren op een rijtje gezet om tegenslagen te trotseren.

Hoe om te gaan met tegenslagen?

#1 Accepteer het

Een tegenslag kan ervoor zorgen dat jij je onzeker of zelfs ziek kan gaan voelen. Als jij gewend bent dat alles van een ‘’leije dakkie’’ gaat, is het best moeilijk om met een tegenslag om te gaan. Het eerste wat je moet doen, is het te accepteren. Accepteer dat niet altijd alles perfect kan lopen en dat een keer onderuitgaan helemaal niet erg is, blijf er dus niet continue tegen vechten. Besef dat alle problemen in je leven maar tijdelijk zijn. Ooit verdwijnen ze en wordt de situatie weer beter. Je weet wat ze zeggen… Na regen komt zonneschijn ?!

#2 Zie het positieve

Probeer je tegenslag om te zetten in iets positiefs. Blijf niet alleen maar denken aan de fouten die zijn gemaakt maar zie het juist als een leermoment. Als er over een tijd een soort gelijke situatie optreedt, weet jij hoe je op een andere manier moet handelen.

#3 Tot jezelf komen

Zeker in de pubertijd is het lastig om tegenslagen te trotseren. Heb je bijvoorbeeld een slecht cijfer gehaald? Ga dan bij jezelf na wat je de volgende beter anders had kunnen doen. Wellicht moet je een andere leerstijl toepassen of moet je een strakkere planning maken. Het is belangrijk om van jezelf te weten waar jouw valkuilen maar ook juist je sterke punten liggen. Zo sta jij ook sterker in je schoenen en is het voor jou appeltje eitje om met een tegenslag om te gaan.

#4 Afleiding

Oké je hebt een tegenslag gehad, super vervelend alleen je kan er nu niks meer aan veranderen. In plaats van de hele tijd te piekeren, kan je ook je gedachtes op iets anders zetten. Schakel even helemaal om en ga iets doen waar jij je goed bij voelt. Ga een rondje joggen of fietsen om alle emoties eruit te zweten of drink een lekker wijntje met een goede vriendin. Als je weer even helemaal tot rust komt, zal je merken dat je sommige situaties wel groter hebt gemaakt dan het eigenlijk is. De situatie is nog prima te overzien en overal is een oplossing voor. You got this, girl!

#5 Alles gebeurt met een reden

De beste tip bij het omgaan met tegenslagen? Onthoud dat alles met een reden gebeurt, hoe zweverig het ook klinkt. Zie jouw tegenslag als een gebeurtenis die jou als persoon laat groeien. Wellicht heeft deze situatie er wel toe geleidt dat er positieve kansen op jouw pad komen.