In een ongemakkelijke situatie kunnen we het soms niet helpen dat we gaan blozen. Dat ons hoofd dan rood aanloopt maakt het moment niet bepaald beter… Wij hebben een aantal tips op een rij gezet hoe je op makkelijke wijze blozen kan voorkomen.

Waarom bloos ik?

Door spannende, stressvolle of gevoelige situaties gaan er in je lichaam allerlei stofjes reageren. Je adrenaline gaat bijvoorbeeld omhoog en dit vergt energie waardoor je lichaam warmer wordt. Deze warmte moet weer uit je lichaam. Dat gebeurt wanneer oppervlakkige bloedvaatjes gaan verwijden. Met als gevolg dat je rood aanloopt en zweterig wordt. Door het verwijden van de bloedvaatjes, gaan je bloeddruk en je lichaamstemperatuur omlaag en raak je de overtollige warmte kwijt. Wist je dat maar liefst 10% van alle volwassenen tussen de 16 en 60 jaar regelmatig last hebben van blozen? Het is dus zeker niet iets om je voor te schamen.

Afleiding

Als mensen bang zijn om te gaan blozen gebeurt dit juist sneller. Door angst krijg je het warm en benauwd waardoor je bloedvaten gaan verwijden. Dus hoe bewuster je hierbij stil gaat staan, des te erger het wordt. Wanneer je aanvoelt dat je begint te blozen is het belangrijk dat je je ergens anders of focust. Praat over koetjes en kalfjes of iets dergelijks, als het maar je gedachten aan je rode hoofd afleidt. Dit zal het blozen voorkomen.

Tip: heb je een sollicitatiegesprek, vergadering of functioneringsgesprek op de planning staan? Bereid je dan van tevoren zo goed mogelijk voor en bedenkt wat je gaat vertellen. Zo kom jij ook niet in een ongemakkelijke situatie dat er stiltes vallen en je hierdoor eerder gaat blozen.

blozen voorkomen

Adem in, adem uit

Je ademhaling is een van de belangrijkste middelen om de controle over je lichaam terug te krijgen. Wanneer je ademhaling heel hoog zit, ben je vaak gestrest of vind je iets spannend. Hierdoor loop je rood aan maar we willen juist het blozen voorkomen. Adem 2 seconden in, 1 seconde rust en tot slot 5 seconden rustig uit ademen. Zeker de uitademing helpt erbij om het blozen tegen te gaan. Herhaal dit een aantal keer totdat jij merkt dat je je weer wat rustiger voelt.

Groene make-up

Hoe gek het ook klinkt, groene make-up zorgt ervoor dat je blosjes niet meer opvallen. De groene tint maskeert je blos waardoor de rode kleur zich verschuilt achter je make-up. Denk hierbij aan een foundation met een groene ondertoon, een groene camouflagestick of groene matterende poeder. Weet je niet zo goed wat voor jou werkt? Ga dan langs een drogist, zij helpen jou maar al te graag!

Wees niet bang

Zelfvertrouwen is de gouden tip om blozen te voorkomen. Als jij stevig in je schoenen staat, ga je je minder snel ongemakkelijk voelen. Om je zelfvertrouwen een boost te geven kan je nieuwe dingen uitproberen. Verken onbekend terrein en je zal merken dat het onbekende niet altijd angstig hoeft te zijn!