Elk jaar zijn er weer nieuwe trends op het gebied van eten. Vorig jaar was het voornamelijk de trend om zo veganistisch mogelijk te eten en steeds meer groente op ons bord voor te laten komen. Dat is iets wat dit jaar nog verder zal toenemen, maar zo zijn er ook nog een aantal hele andere trends die in 2018 trending zijn!

Eat good,  feel good

In 2018 wordt verwacht dat het eten van plantaardige voeding en het ontwikkelen van verantwoorde vleesvervangers zal toenemen. Dit is mede ook doordat steeds meer restaurants veganistische opties aan hun menu’s toevoegen. Op het gebied van meer groente eten gaan we nog een stapje verder dan vorig jaar. We vervangen koolhydraten namelijk gewoon voor groente. Op het gebied van vlees eten worden we ons bewuster en zullen we steeds vaker ervoor kiezen om een dagje minder vlees te eten.

maaltijd

Vitamine SEA

Deze trend was in 2017 al een beetje upcoming in Nederland maar zal zich dit jaar verder gaan ontwikkelen: gerechten met zeewier en algen. Zeewier zit vol met eiwitten en kan daarom verschillende voedingsproducten goed vervangen. Kijk dan ook niet raar op als je dit jaar een zalmburger gemaakt van zalm en zeewier op het menu ziet staan. Het eten van algen wordt namelijk steeds normaler.

Eetbare bloemen?!

Ja je leest het goed, waar vorig jaar steeds meer restaurants bloemen gebruikten ter decoratie op gerechten, zullen deze dit jaar juist een essentieel en smakelijk ingrediënt vormen in bijvoorbeeld salades. Ook zullen er steeds meer drankjes met bloemensmaak op het menu verschijnen. Vooral lavendel zal veel gebruikt worden.

broodje

Supergood, superfood

Afgelopen jaar kwamen superfoods al een beetje om de hoek kijken, en dat zal dit jaar alleen maar meer toenemen. Superfoods bevatten namelijk voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en antioxidanten die de gezondheid bevorderen. Dit jaar zal het ook in de vorm van poeder te zien zijn. Vooral kurkuma is dé superfood van dit jaar!

Hergebruiken

We beginnen steeds duurzamer te leven en dit betekent dan ook dat we minder snel dingen willen weggooien. Ook op het gebied van voedsel. Restaurants gebruiken nu vaker de volledige ingrediënten, van kop tot staart. Hierdoor krijg je verrassende gerechten en tegelijk bespaart het je ook nog eens geld! Door meer gebruik te maken van restjes, kun je snelle en gezonde maaltijden maken. En ouder en onvolmaakt fruit en groente kun je toevoegen aan smoothies, sapjes en soepen.

Wat wordt volgens jou ook een echte foodtrend dit jaar?