Wij zijn dol op verse producten, alleen een nadeel is dat het snel bederft. Hoe herkenbaar is het dat je een avocado, krop sla of stukken fruit in de keuken hebt liggen en na een aantal dagen kleuren ze al bruin? Daarom hebben wij een aantal handige tips op een rij gezet waarmee je fruit en groente minder snel gaan bederven.

 Fruit minder snel bederven

#1 Keukenpapier

We komen bij wijze van spreken net een seconde terug van de supermarkt en de krop sla lijkt alweer verschrompelt tot niks. Dit komt omdat er veel vocht in sla zit. Om dit tegen te gaan moet je een laagje keukenpapier op de krop leggen en dit afdekken met huishoudfolie. Hierdoor trekt het vocht in het papier in plaats van dat het in de groente blijft. En voilà jouw krop sla is langer houdbaar!

#2 Invriezen

Groente en fruit invriezen is de goudentip om je producten langer vers te houden. Om bruine vlekken op je fruit tegen te gaan, kan je ze voor het invriezen wat besprenkelen met citroensap. Bij het invriezen is het wel belangrijk dat je je fruit van tevoren schilt en de pitten verwijdert. Pak dit goed in en jouw fruitstukken kunnen dan 10 tot 12 maanden goed blijven.

#3 Koelkast

Er zijn verschillende soorten groente en fruit die je beter kunt bewaren in de koelkast. Fruitsoorten zoals druiven, frambozen en aardbeien kan je het beste uitleggen op een bord en vervolgens in de koelkast leggen. Hierna blijven ze ongeveer 7 dagen goed. Voor appels geldt dit ook, in de koelkast blijven ze maar liefst 3 weken langer houdbaar.

Fruit- en groentesoorten zoals citrusvruchten, bananen en tomaten kan je dan weer beter buiten de koelkast bewaren. De smaak van dit fruit wordt in de koelkast veel minder en ze gaan ook sneller kapot.

#3 In een panty

Je groente bewaren in een panty. Hoe gek het ook klinkt, het is zeker mogelijk. Deze tip werkt vooral goed om uien langer vers te houden. Wanneer we één rotte ui in de kast hebben, worden ze dat al snel allemaal. Om dit tegen te gaan kan je uien een panty bewaren. Maak na iedere ui een knoopje in de panty dat ze van elkaar gescheiden zijn. Hierdoor krijgen de uien weer lucht en omdat de uien elkaar niet aanraken, verspreidt de schimmel zich niet over de hele voorraad.

#4 Maak ze niet vochtig

Je kunt je fruit langer vers houden door ze niet meteen te wassen onder de kraan voordat je ze opbergt. Maak jouw fruit of groente pas schoon op het moment wanneer jij ze gaat gebruiken. Hoe meer vocht er bij jouw fruit komt, hoe sneller het bederft. Check daarom ook altijd of de temperatuur van je koelkast goed is. Als de temperatuur te hoog is, komt er condens op de vruchten.

#5 Bananen bij elkaar houden

Waar uien juist sneller bederven als ze elkaar aanraken, werkt dit bij bananen juist andersom. Om je bananen langer goed te houden is het belangrijk om de tros bij elkaar te houden. Bind de steeltjes van de vrucht ook samen met zilverpapier of vershoudfolie. Als je bananen los van elkaar bewaart, krijgen ze eerder een bruine kleur.