Ben jij meer op jezelf gericht of houd jij ervan om veel mensen om je heen te hebben? Uit jouw karakter kan je al snel aflezen of je een introvert of een extravert persoon bent. Vraag jij je af wat deze termen inhouden en wat het verschil is tussen introvert en extravert? Lees dan hieronder verder!

Van introvert naar extravert

Betekenis introvert en extravert

Maar wat is nou dan precies een extravert en introvert? Wij leggen het je uit. Als jij als persoon introvert bent, ben je meer in jezelf gekeerd. Dat hoeft helemaal niet te betekenen dat jij verlegen bent maar het kost jou gewoon simpelweg meer energie om onder de mensen te zijn. Een extravert persoon is dan ook het tegenovergestelde. Deze persoon houdt ervan om onder de mensen te zijn, staat graag in de belangstelling en is erg energiek.

Maar als je introvert versus extravert zet, wat zijn dan nog meer grote verschillen?

Extravert: initiatiefnemers

Het grootste verschil tussen een introvert en een extravert, is dat een extravert persoon vaak de initiatiefnemer is. Hij/zij is niet bang om op nieuwe mensen af te stappen en gaat zonder moeite een nieuwe uitdaging aan. Een extravert krijgt er juist energie van om onder de mensen te zijn en vindt het maar saai om alleen thuis te zitten.

Introvert: een goede luisteraar

Wat is extravert en introvert? Als introvert zijnde houd jij ervan om een diepgaand gesprek met iemand te voeren die jij vertrouwt. Jij hebt absoluut geen zin in small talk en gaat dat dan ook zo snel mogelijk uit de weg. Wanneer jouw dierbaren ergens meezitten, ben jij een ontzettend goed luisterend oor. Je probeert de situatie van een zo eerlijk mogelijk perspectief te bekijken en helpt waar mogelijk is.

Extravert: het feestbeest

Een weekend een feestje overgeslagen is een weekend niet geleefd, althans volgens een extravert. Jouw energielevel gaat met een spurt omhoog wanneer jij onder zoveel mogelijk mensen bent en jij houdt dan ook zeker wel van een feestje. Dansjes, drankjes en vooral met fijne mensen: daar leef je helemaal naartoe en je bent er niet vies van om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Hoe groot de kater ook is, volgend weekend ben jij absoluut weer aanwezig.

Introvert: avondjes binnenhuis

Het grote verschil tussen extravert en introvert, is dat een introvert het niet erg vindt om vaak thuis te zijn. Je vindt het heerlijk om thuis alleen een serie te kijken of met je partner rustig een wijntje te drinken. Ondanks dat je veel waarde hecht aan je vriendenkring, hoef je ze absoluut niet iedere dag te zien. Jouw lichaam kan juist weer opladen wanneer je voldoende me-time inschakelt.

Conclusie

Maar ben ik nou een introvert of een extravert? Uit onderzoeken is gebleken dat het ongeveer fiftyfifty opgaat als je Nederlanders vraagt of ze extravert of introvert zijn. Maar eigenlijk maakt het helemaal niet uit welke “stempel” jij op jezelf plakt. Het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij je acties en daden. Ook gaat het erom in welke situaties jij je het prettigst voelt.