Jaloers zijn in een relatie, een probleem waar vrijwel iedereen al wel eens mee te maken heeft gehad. Bij de ene persoon is het alleen heftiger aanwezig dan bij de ander. Zo kan jaloezie bij sommige mannen of vrouwen als een obstakel in de relatie worden gezien. Vraag jij je af hoe je van jaloezie kan afkomen in je relatie? Lees dan onze tips hieronder!

Wat te doen bij jaloezie in relatie?

#1 Een beetje jaloezie is oké

In bijna iedere relatie komt jaloezie af en toe voor. Jaloers zijn in een relatie is dan ook helemaal niet erg, het is eigenlijk een heel gezond gevoel. Wel moet je ermee oppassen dat jouw jaloezie niet de overhand neemt. Spreek dan ook een grens met jezelf af tot hoever jouw jaloezie gaat. Wanneer jij en je partner bijvoorbeeld in de kroeg staan en er komt een andere dame naar hem toe, is het niet gek dat jij in dat geval laat blijken dat jij zijn vriendin bent. Wel is het belangrijk dat je dit op een volwassen manier doet. Ga je bijvoorbeeld echt ruzie zoeken met deze dame? Dan heeft de jaloezie jou meer onder controle dan jij de jaloezie.

#2 Waarom ben je jaloers?

Hoe kan je minder jaloers worden? Stel jezelf allereerst de vraag waarom jij in eerste instantie jaloers bent. Is er bijvoorbeeld iets in het verleden voorgevallen waardoor je jouw jaloezie nu minder goed onder controle hebt? Of wellicht ligt het aan het feit dat jij en partner anders in verschillende situaties staan. Zo kan jouw partner bijvoorbeeld van nature een flirt zijn en heeft hij daar absoluut geen bedoelingen bij, maar kan zoiets bij jou compleet verkeerd vallen als je dat opmerkt. In dit geval is het belangrijk dat jij en je lover eens goed met elkaar gaan praten. Zo liggen jullie meer op één lijn en kan jij ook beter omgaan met jaloezie in je relatie.

#3 Laat je niet beïnvloeden

Wat te doen tegen jaloezie in je relatie? Laat je absoluut niet beïnvloeden door anderen. Hoe herkenbaar is het dat jij om je heen, van vrouwen met een vervelende date ervaring, allerlei verhalen hoort dat geen één man te vertrouwen is? Dit soort personen kunnen bijvoorbeeld op jou gaan inpraten waardoor jij je partner ook gaat wantrouwen, zonder enige reden. Of je gaat uit het niets je partner minder vertrouwen omdat je overal verhalen hoort en leest dat mannen vreemdgaan. Iedere man is anders dus reken daar absoluut niet jouw partner op af.

#4 Zelfvertrouwen kweken

Minder jaloers worden lukt pas als jij lekker in je vel zit en genoeg zelfvertrouwen hebt. Als jij van jezelf weet dat jij de leukste versie voor jouw partner bent, heb je geen redenen om jaloers te zijn. Wees ook realistisch en onthoud dat perfectie niet bestaat. Zo kan je nooit de knapste, de slimste of de leukste persoon tegelijkertijd op deze aardbol zijn. Niemand is dat maar jij bent wel uniek op jouw eigen manier. Accepteer dit dan ook en omarm je pluspunten. Waarom zou jij je alleen maar op de negatieve punten gaan richten terwijl je zoveel pluspunten hebt? Hiermee ga jij ook ziekelijke jaloezie in je relatie uit de weg.

#5 Vertrouwen is de key

Hoe ga je om met jaloezie in een relatie? Zorg dat jij je partner vertrouwt. Zonder vertrouwen is er geen goede basis voor jullie relatie en zal de jaloezie altijd de overhand nemen. Verbied jouw partner niet om dingen te doen, zoals naar de kroeg gaan of een vriendenweekend, maar vertrouw hem erop dat hij geen gekke dingen gaat doen. Ga hem ook niet continue controleren door hem te appen met jaloerse vragen of in het ergste geval zijn telefoon door te spitten, zonder dat hij het weet. Vertrouw op het feit dat jullie relatie supergoed zit en ga die oneindige jaloerse discussies uit de weg.