Je leeft op een roze wolk met je partner en je bent het liefst 24/7 bij hem. Dit kan ertoe leiden dat jij afhankelijk van je partner wordt, terwijl je het geeneens door hebt. Wil jij minder afhankelijk worden en je weer vrijer en zelfstandiger voelen? Wij hebben daarvoor een aantal tips op een rij gezet. Lees het hieronder!

Is afhankelijk zijn erg?

Afhankelijk zijn van mensen om je heen is absoluut niet erg. Het wordt alleen wel vervelend voor jezelf wanneer jouw eigen leven eronder gaat leiden. Je hebt het gevoel alsof je leven niks voorstelt zonder je partner, je maakt geen plezier wanneer je niet bij hem bent en je kan je absoluut geen leven zonder hem voorstellen. Wanneer er een tegenslag in jouw relatie voorkomt, zal dit erg zwaar op je dak vallen. Reminder: het is belangrijk om de verantwoordelijkheid voor je eigen leven te nemen en zelfs de touwtjes in handen te hebben.

Minder afhankelijk zijn

Waarom ben je afhankelijk?

Om minder afhankelijk te worden moet je bij jezelf eerst nagaan waarom je het bent. Heb je het gevoel dat je niet gelukkig kan zijn zonder je partner? Absolute onzin! Voor jouw partner heb jij ook in je eentje een gelukkig leven geleidt dus waarom zou dat nu niet meer kunnen? Wanneer je er ook zelf in gaat geloven dat jouw geluk van iemand anders afhangt, zou jouw gevoel ook niet minder worden. Probeer daarom je mindset te veranderen en je onafhankelijk op te stellen.

Een eigen mening hebben

Onafhankelijk zijn begint bij het hebben van een eigen mening. Wees ook niet bang om deze hardop te zeggen. Je hoeft het absoluut niet altijd eens te zijn met jouw lief en dat mag je best laten blijken. Zodra je altijd maar ja knikt op alles wat je partner zegt, verlies je jouw eigen persoonlijkheid. Heb je het gevoel dat je jouw meningen niet kan uiten tegenover je vriend? Wellicht is het dan een goed plan om een stapje terug te doen in jullie relatie. Onthoud dat je jezelf nooit moet wegcijferen voor een ander, girl!

Spreek met vriendinnen af

Hoe word je minder afhankelijk? Stel je sociaal op naar anderen. Spreek af met vriendinnen en maak plezier. Voorbeeld: je hebt jouw vriend al bijna de hele week niet gezien. Je vriendinnen vragen je om iets leuks te doen maar hier zeg je liever nog even geen ja op omdat jouw vriend je wellicht gaat vragen om iets te doen, herkenbaar? Dit is een teken dat je nogal afhankelijk bent. Probeer dit gedrag te beperken en plan een girls night. Jouw partner gunt jou vast en zeker ook tijd met je vriendinnen en dat zou hij andersom ook verwachten van jou.

Neem wat afstand van je vriend

Minder afhankelijk worden in een relatie is makkelijker gezegd dan gedaan. Neem het initiatief zelf in handen en neem wat afstand van je vriend. Zien jullie elkaar iedere dag van de week? Begin dan met de stap om dit te verminderen naar bijvoorbeeld twee á drie keer in de week. Wellicht kom je er zo achter dat je jezelf makkelijk kan vermaken en jij onafhankelijker bent dan jij had gedacht. Kan het zijn dat jij je de laatste tijd hebt weggecijferd voor je vriend? Dan is dit het juiste moment om jezelf weer op nummer één te zetten. Onderneem dingen waar je de afgelopen maanden (of zelfs jaren) niet aan toe bent gekomen. Probeer je zinnen te verzetten en niet continue aan je partner te denken. Als je relatie goed zit, vindt jouw partner jouw toekomst net zo belangrijk als de zijne.

Test hier of jouw relatie nog wel goed zit.