De uitspraak “geld maakt gelukkig” heb je vast wel eens voorbij horen komen, maar is dat wel echt zo? Grote kans dat jij deze vraag, zonder er te veel bij na te denken, met “ja” beantwoord. Wij hebben daarom een aantal redenen op een rij gezet waaruit blijkt dat geld niet altijd even gelukkig maakt. Lees het hieronder!

Maakt geld gelukkig boek

Niet voor lange termijn

Maakt geld gelukkig? In eerste instantie zouden we vrijwel allemaal ja zeggen. Dat klopt ook zeker: geld maakt gelukkig. Maar voor hoelang? Wanneer je een carrièreswitch maakt van een minimumloon naar een veel hoger loon, is het logisch dat jij minder zorgen hebt. Je hoeft minder te stressen om rond te komen en je kunt vaker leuke activiteiten ondernemen. Alleen zodra we aan dit salaris gaan wennen, levert dit op lange termijn geen geluk meer op. We raken eraan gewend en we waarderen het minder. Dus in zover maakt geld niet gelukkig.

We verlangen naar meer

Deze reden heeft veel te maken met het vorige argument. Geld maakt niet gelukkig omdat we telkens naar meer verlangen. Kan jij je het nog herinneren dat je vroeger de maand doorkwam met twintig euro zakgeld? Op die leeftijd had je natuurlijk nog geen vaste lasten maar als we dit even wegdenken, lukte dat eigenlijk prima. Naarmate we ouder worden, groeien onze verlangens en onze materiële behoeften. Je kledingkast puilt uit met leuke items alleen is de drang er om altijd nieuwe kleren te kopen en eigenlijk woon je in een prima huis maar voel je toch de behoefte om over een paar jaar groter te gaan wonen. Dus waarom maakt geld niet gelukkig? Omdat het menselijk is niet snel tevreden te zijn en altijd meer te willen hebben.

Geluk komt niet vanuit spullen

Je bent de rijkste persoon op aarde alleen je zit niet lekker in je vel en je hebt niet de juiste mensen om je heen. Een perfect voorbeeld van dat je niet altijd gelukkig met geld bent. Geluk komt namelijk van binnenuit en dit is voor alles de basis. Geluk ervaar je wanneer er mooie momenten in je leven plaats vinden zoals een date night met je partner, een gezellige avond met vriendinnen of wanneer jij een goed cijfer hebt gehaald na wekenlang blokken. Geld maakt niet gelukkig maar het maakt bepaalde situaties wel makkelijker. Want ook niemand wordt er gelukkig van wanneer je ontzettend in de stres zit met de vraag of je de komende maand wel gaat doorkomen.

Verdiepen

Om de vraag “maakt geld gelukkig” te beantwoorden, zijn tientallen onderzoeken ingezet. Het ene onderzoek zegt van niet en het andere onderzoek zegt van wel. Echter is het aan de persoon zelf om deze vraag te beantwoorden. Zo is het bij iedere persoon anders waar hij/zij gelukkig van wordt. Over dit onderwerp zou je dan ook uren kunnen discussiëren waar geluk nou eigenlijk in zit. Wil jij je meer verdiepen in dit onderwerp? Er zijn verschillende boeken over uitgebracht, onder andere “Maakt geld gelukkig” van Ap Dijksterhuis.