De herkomst van Stevia ligt in Paraguay en Brazilië. Door het aantal zonuren groeit de Stevia plant daar het beste. De Steviablaadjes werden vroeger al door de Indianen gebruikt vanwege de zoete smaak. Dit zoete product is zo’n 450 keer zoeter dan suiker. In ons land is Stevia beter bekend als honingkruid. Tegenwoordig is het een verzamelnaam geworden voor vervangende suikerproducten, echter gaat het vaak om bewerkte producten en niet zo zeer om pure Stevia. In de supermarkt is het verkrijgbaar in poedervorm, vloeibare vorm en in tabletjes.

Waarvoor wordt Stevia gebruikt?

Vanwege de zoete smaak wordt het nu gebruikt als een vervanger voor geraffineerde suikers. Iedereen weet dat het gebruik van teveel suikers in ons dagelijks leefpatroon slecht is voor de gezondheid. Het draagt bij aan obesitas en diabetes. Door op zoek te gaan naar alternatieven probeert men het gebruik van geraffineerde suikers de kop in te drukken. De vloeibare variant, ook wel Stevia extract genoemd, wordt gemaakt door de Steviablaadjes te drogen en te koken. Daarna wordt dit samengemengd met alcohol om het product langere houdbaarheid te geven. In de poedervorm, genaamd Stevioside, worden de gezonde onderdelen eruit gefilterd.

Stevia zoetstof thee

Is Stevia wel goed voor de gezondheid?

In pure vorm is het een prima product om te gebruiken. Echter is het erg duur. Daarom wordt er aan Stevia vaak kunstmatige producten toegevoegd. Dit maakt het product voor de consument betaalbaarder, maar niet gezonder. Wanneer je dit in de supermarkt koopt zie je dat vaak 5 procent van de inhoud bestaat uit Stevia en de overige 95 procent zijn toevoegingen. Door het etiket te lezen ontdek je dat je eigenlijk een onzuiver product koopt. Mocht dit je niet zo aanspreken dan kun je bij het tuincentrum een Steviaplant kopen. Door de blaadjes zelf te malen krijg je pure Stevia.

Stevia in de keuken

Als je een cake of een taart wilt bakken dan kun je de aanbevolen hoeveelheid suiker niet zomaar vervangen door eenzelfde hoeveelheid Stevia. Dit komt doordat het veel zoeter smaakt dan suiker. En wanneer je hier teveel van gebruikt, wat vaak nogal eens voorkomt, krijg je een bittere nasmaak. Als je de pure variant gebruikt, zoals de plant uit het tuincentrum, wordt het helemaal lastig om de verhoudingen goed te krijgen. Daarom is het gebruik van Stevia in vloeibare vorm of poedervorm makkelijker in gebruik.

Coca-Cola Life stevia

Ook Coca-Cola speelt handig in op de Stevia-trend. Al is in dit geval door het gebruik van vele chemische processen niet meer te spreken van een natuurlijke zoetstof en bevat het nog steeds veel suiker.

De eigenschappen van Stevia zijn anders dan suiker. Vaak krijg je door Stevia toe te voegen aan een baksel niet die mooie bruin/gele kleur. Een cake komt veelal bleekjes uit de oven. Het gebrek aan vocht in de zoetstof zorgt ervoor dat een cake weinig body krijgt en dat er geen knapperig korstje aan de cake zit. Bakken met Stevia is dus een kwestie van wennen en uitproberen. Gelukkig zijn er op het internet talloze voorgangers te vinden die de hoeveelheden onder de knie hebben en dit graag met je willen delen in de vorm van recepten.