Veel van ons hebben vast wel een keer een jetlag gehad. Door een lange vlucht en een tijdsverschil krijg je al snel te maken met vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Heb jij nog een vakantie op de planning staan en wil jij een jetlag voorkomen? Wij hebben een aantal tips tegen een jetlag op een rij gezet.

Wat te doen tegen jetlag?

Mentale voorbereiding

Wat te doen tegen een jetlag? Bereid je er alvast op voor! Begin hier ongeveer drie dagen voor de vlucht mee. Ga deze dagen een paar uur eerder naar bed, doe geen hele intensieve activiteiten meer en vermijd alcohol en nicotine. Ook kan je een jetlag makkelijk verhelpen door je horloge bij vertrek van de vlucht naar de tijd te veranderen waar je naartoe gaat.

Blijf bewegen

Zeker tijdens een langeafstandsvlucht is het belangrijk dat je om de twee uur even je benen strekt. Dit helpt er onder andere bij mee om een jetlag tegen te gaan. Vooral rekoefeningen helpen hierbij. Je lichaam blijft hierdoor actief en je spieren soepel. Wanneer jij de hele vlucht blijft zitten, word je juist alleen maar vermoeider.

Vermijd stres

Tips tegen jetlag: vermijd stres en relax! Hoe leuk een vakantie ook is, het zorgt altijd voor de nodige stres. Zijn de koffers wel goed ingepakt? Of zijn we niks vergeten? En hebben we alle belangrijke documenten wel bij ons? Ontspan, girl! Stres verergert de symptomen van een jetlag alleen maar en dat is wel het laatste wat we kunnen gebruiken. Pak je koffer al vroegtijdig in en probeer in het vliegtuig te relaxen door bijvoorbeeld een boek te lezen of een film te kijken.

Heb je stres omdat je vliegen spannend vindt? Lees hier hoe je vliegangst kunt overwinnen!

Let op je voeding

Hoe voorkom je een jetlag? Eet voldoende vitamines, eiwitten en koolhydraten. Je lichaam kan nogal van slag raken omdat jouw biologische ritme verandert dus gezond eten komt goed van pas. Ongezonde snacks zorgen er juist voor dat jouw energie omlaag gaat en je vermoeider wordt. Jup we snappen je, een lastige tip wat te doen bij een jetlag maar wel effectief.

Trek de buitenlucht in

Ben je op de plek van bestemming en merk je jetlag verschijnselen? Ga dan vooral niet de hele dag dutjes doen maar ga juist naar buiten en geniet van de zon. Zonlicht is de grootste energiebron en dat kan jij wel gebruiken. Ga lekker aan het zwembad liggen met een goed boek. Je zal zien dat de buitenlucht wonderen verricht tegen jouw jetlag!

Let op je medicatie

Doordat je in een andere tijdszone zit, verandert ook jouw medicatiegebruik. Het handigste is om met je dokter te overleggen wat je het beste kunt doen. Hierdoor voorkom je onprettige symptomen door jouw jetlag. Je lichaam kan namelijk anders op medicatie reageren wanneer je ze op een andere tijd inneemt.

Extra tips voor jetlag

  • Draag comfortabele kleding in het vliegtuig
  • Koop oordopjes om goed te kunnen slapen
  • Eet maaltijden op vaste tijdstippen
  • Gebruik neusspray tegen een droge neus
  • Probeer te slapen tijdens vlucht als je ’s morgens aankomt. Andersom juist niet.
  • Eet geen zware maaltijden tijdens de vlucht