Zefir (ook wel bekend als zephyr) is een van oorsprong Russisch recept en kun je vergelijken met marshmallows. Deze lekkernij is donzig van smaak en smelt letterlijk in je mond! Ze zijn makkelijk te maken, er is weinig voor nodig en ze scoren ook nog eens heel goed op bijzondere gelegenheden als verjaardagen, bruiloften of een theekransje. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dit zelf kan maken!

Russische lekkernij

Zoals we net ook al zeiden, is zefir makkelijk te maken. Echter moet je de ingrediënten wel nauwkeurig meten om echt die donzige substantie te krijgen. Daarom moet je het proces heel goed volgen. Let op: dit recept kan je niet kort van tevoren ergens voor maken!

Fruit puree

Voorbereidingstijd: 5 min
Kooktijd: 15 min

Ingrediënten:

–          500 gram frambozen
–          150 gram suiker

fruit puree

Hoe maak je het?

Sudder en roer de frambozen totdat het volledig tot één geheel is verwerkt. Laat de frambozen door een zeef gaan en sudder het dan nog net zo lang door totdat het een soort jamconsistentie is geworden. Voeg de suiker toe en mix dit zo goed door elkaar dat de suiker helemaal oplost. Zet dit vervolgens minstens één dag weg in de koelkast.

Tip: je zou hiervoor ook andere bessen, groene appels of bananen voor kunnen gebruiken in plaats van frambozen.

Zefir

Voorbereidingstijd: 10 min
Kooktijd: 30 min

Ingrediënten:

–          150 gram fruit puree
–          1 eiwit

zefir ingredienten

Suiker siroop

Ingrediënten:

–          170 gram suiker
–          100 ml water
–          6 gram Agar – Agar gelatine

zefir massa

Hoe maak je het?

Meng het fruit puree en het eiwit. Klop de vruchtmassa goed door totdat het een goede, sterke vorm heeft. Mix tijdens het mengen van de fruitpuree ook de suiker, het water en de agar-agar en kook dit op 110 graden om er een suikersiroop van te maken. Voeg de siroop aan de fruitmassa toe en blijf nog 3 minuten kloppen.

Maak vervolgens een ‘rozet’ vorm, of welke vorm je ook maar wilt. Laat de zefir nu ongeveer 4 tot 6 uur drogen en voeg er hierna nog poedersuiker aan toe. Daarna wordt het genieten geblazen!

Wil je nog meer lekkernijen? Neem dan eens een kijkje op de website van Kolva’s Bakery of op het Instagram account!